Nebojša Stefanović
Tanjug/Dragan Kujundžić
Nebojša Stefanović

Tanjug/Dragan Kujundžić

Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

* Oficiri, podoficiri, kadeti i učenici, članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sprečeni su da uđu u Hrvatsku i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika, iako su najavljeni po ustaljenim procedurama

* Ministarstvo odbrane Srbije uradilo je sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o ovoj poseti, ali je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje pomenu

* Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je pokušaj ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku provokacija sa ciljem izazivanja incidenta

"Očigledno se radi o jednoj političkoj demonstraciji hrvatskih vlasti, što je skandalozno, pogotovo što to rade na temi antifašizma, ocenio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zabranu delegaciji Vojske Srbije da u Hrvatskoj prisustvuju obeležavaju dana Jasenovačkih novomučenika.

Nebojša Stefanović

Alo! / Dejan Briza

Nebojša Stefanović, Foto: Alo! / Dejan Briza

"To je stvar na kojoj Hrvatska mora na unutrašnjem planu da poradi. Naprosto, ne može se veličati nacistički režim Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Moraju da se suoče s tim, da su na njihovoj teritoriji bili koncentracioni logori za decu. To su monstruozne stvari. Što pre se suoče s tim, pre će prihvatiti to da se i obeležava stradanje Srba u Drugom svetskon ratu na njihovoj teritoriji", rekao je Stefanović novinarima u Sremskoj Mitrovici.

Pročitajte još:

 

On je ponovio da je dolazak delegacije Srbije u Hrvatsku "uredno bio najavljen kao i prošle godine na isti taj događaj, i kada nije bilo nikakvih problema".

"Ove godine je prijavljeno lokalnoj policiji da će opet doći i nikakav problem nije bio. Granična policija Srbije obavestila je graničnu policiju Hrvatske o tome da će pripadnici Vojske Srbije preći granicu i zamolila za asistenciju za neometan prelazak državne granice", precizirao je Stefanović.

"Uručivanje protestne note za to bi bilo skandalozno da je naša ambasadorka primila. Zašto bi primila takvu vrstu protesta? Zato što smo sve uradili kako treba? Ne vidim drugi, osim političkog razloga za ovakvo pokazivanje sile Hrvatske", ocenio je Stefanović.

Pre 10 godina je posetio našu zemlju, a sada donosi razornu poruku predsedniku Vučiću! Sve se rešava!

AUTOR: Novosti/D.S. DATUM I VREME: 09.09.2019. 07:40 Pre deset godina Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll * Mediji prenose da će Dmitrij Medvedev doći Srbiju * Ruski premijer Dmitrij Medvedev mogao bi da bude gost na obeležavanju 75.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Komentari (7)

Dule

10.09.2019 14:45

Hrvati su prevrsili sve mere. Nikada oni nisu bili antifasisti.

wad

10.09.2019 14:46

Hrvati se jako bahato ponasaju

Andjela

10.09.2019 14:50

Više bi me začudilo kada bi postupili ispravno.

Goran

10.09.2019 15:11

Ma oni su beznačajni. Njihovo rukovodstvo i narod nisu rasčistila sa prošlošću.

Helena

10.09.2019 15:55

Demostrirala je politiku terora prema Srbima.

Jana

10.09.2019 15:56

Sramne i skandalozne odluke Hrvatske.

Papir

10.09.2019 18:07

Samo pokazite papir da ste najavili delegaciju. Samo papir...