Nebojša Stefanović
MUP
Nebojša Stefanović

MUP

Foto: MUP

Stefanović je, nakon sastanka, istakao da postoji potpuna rešenost srpske i slovenačke policije da se dosadašnja jako dobra saradnja kriminalističkih policija nastavi i da one zajednički stanu na put organizovanom kriminalu koji ugrožava bezbednost građana.

Pročitajte još:

Tema razgovora dvojice ministara bile su i eventualne buduće mere koje se zajednički mogu preduzeti na uspostavljanju čvršćeg sistema borbe protiv iregularnih migracija.

Stefanović se zahvalio Sloveniji koja je na našu granicu uputila četiri policijska službenika koja pomažu srpskim kolegama u sprečavanju iregularnih migracija.

„Želim da se zahvalim ministru Poklukaru što je odlučio da se ovakva vrsta pomoći nastavi, sve dok Evropska unija bude smatrala da je to potrebno kao specijalna mera, ali i na podršci koju Slovenija na ovaj način pruža Srbiji u njenim nastojanjima da postane deo EU. Iskustva Slovenije u uspostavljanju šengenskog sistema veoma su važna za Srbiju, jer to može da postane jedan od modela za našu policiju i svakako su izuzetno korisna u postizanju njene bolje efikasnosti u ovoj oblasti“ rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović

MUP

Foto: MUP

Ministar Poklukar istakao je da je policijska saradnja između policija dveju zemalja više nego uzorna i da će ona biti intenzivirana na polju borbe protiv organizovanog kriminala i iregularnih migracija.

„Ključna stvar za borbu protiv organizovanog kriminala je razmena podataka i saradnja kriminalističkih policija, jer se na taj način počinioci krivičnih dela mogu privesti i procesuirati. Ta saradnja je posebno uzorna u oblasti suzbijanja narkotika i mi ćemo je dodatno unaprediti“, rekao je Poklukar.

Prema njegovim rečima, migracije na Zapadnom Balkanu su zajednička tačka svih policija u ovom regionu, zbog čega je sa ministrom Stefanovićem razgovarao o tome kako da se one u izvornim državama zaustave.

Nebojša Stefanović

MUP

Foto: MUP

„Kada je reč o saradnji naših graničnih policija, gotovo 100 slovenačkih policajaca je bilo na razmeni ovde u Srbiji i mi nastavljamo s tim oblikom saradnje. Ako želimo da sprečavamo ilegalne migracije, to moramo da činimo zajedno. To je još jedan od oblika naše saradnje i o toj temi smo danas puno razgovarali“, rekao je Poklukar.

Bonus video

Prepad na teroriste - vežbe na aerodromu u Batajnici