Za dijalog: Mitropolit Amfilohije
promo

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije namerno pokušava da poruši dobre odnose između Srpske pravoslavne crkve i države Srbije, a u interesu Mila Đukanovića i njegovih mentora iz inostranstva.

OBRUKAO SE ZA SVE PARE "Zabila si sebi...": Milo se slikao sa ženom Huana Gvaida, ali na jednu stvar nije računao! (FOTO)

Zajednički cilj Mila i Amfilohija je da se SPC raskomada i da se Mitropolija crnogorsko-primorska otcepi od majke crkve. Time bi Đukanović ostvario cilj da osim države, nacije i izmišljenog crnogorskog jezika dobije i sopstvenu crkvu. S druge strane, Amfilohije nikako ne može da oprosti patrijarhu Irineju to što je izabran za patrijarha, pošto je to bila njegova životna želja. Zbog toga bi se u dogovoru sa Đukanovićem zadovoljio pozicijom patrijarha otcepljene crnogorske crkve.

Milo Đukanović

Printscreen TV Prva

Milo Đukanović, Foto: Printscreen TV Prva

 

- Upadljivo je to što se već godinama u Crnoj Gori i ne pominje Srpska pravoslavna crkva, već se isključivo koristi termin Mitropolija crnogorsko-primorska. Ako se prisetimo Amfilohijevog ćutanja prilikom referenduma o otcepljenju Crne Gore, mnogima u SPC, ali i u samoj Mitropoliji, jasno je da tu nisu čista posla - navodi izvor „Alo!“ blizak Mitropoliji. Prema njegovima rečima, javna je tajna da, iako mitropolit ne propušta nijednu priliku da javno prozove Mila zbog antisrpstva, sa crnogorskim vlastodršcem i njegovom ekipom ima i mnogobrojne poslovne veze.

 

Simptomatično je i to da se novi udar na srpski državni vrh i predsednika Aleksandra Vučića dogodio nakon što je on na televiziji javno rekao da nikada neće potpisati kosovsku nezavisnost. Time je Amfilohiju i Draganu Đilasu izbio iz ruku glavni argument protiv njega. Zbog toga je Đilas angažovao svog kuma Mlađana Đorđevića da preko nekolicine sebi bliskih vladika organizuje puč u SPC i spreči predsednika da se obrati učesnicima Sabora, koji se upravo održava. Đorđević se svrhu lobiranja za Đilasove političke ciljeve proteklog vikenda iznenada našao u manastiru Ostrog, gde je sa Amfilohijem i još nekim vladikama razrađivao planove za rasturanje SPC.

Pošto je ove zavereničke planove podržalo svega nekoliko vladika, ostavljena im je mogućnost da sami odluče hoće li prisustvovati Vučićevom obraćanju.

 

Ko su Đilasove vladike

Prema saznanjima „Alo!“, grupu vladika, koju predvodi Amfilohije, a koja pokušava da na sve načine minira državnu politiku na Kosovu i Metohiji, čine vladike raško-prizrenski Teodosije, vladika istočno-američki Irinej Dobrijević, vladika zapadnoamerički Maksim. Za većinu vladika iz te grupe interesantno je da su hirotonisani upravo u vreme režima Borisa Tadića i Dragana Đilasa, kada je u SPC žario i palio upravo Mlađan Đorđević. Po svemu sudeći, sada je došlo vreme da mu vrate dug.

„Pet miliona“ u Dečanima

Iako se otac Sava Janjić, iguman Manastira Dečani, već neko vreme pasivizirao na Tviteru, iz pojedinih objava vidi se da i te kako podržava Đilasa. U komentaru o tome koliko je gostiju posetilo Dečane, na Tviter nalogu Manastira Dečani je pre mesec dana napisano: „Ako gosti ovako nastave, biće ih pet miliona do kraja godine.“