Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš, kao i autor knjige “Dva lica globalizacije – istina i obmane” ovog puta osvrnuo se na aktuelne teme o kojima Srbija priča. 

VEŠTICE IZ SINDIKATA

- Nije bitno šta govorite, važno je da to što govorite zvuči kao napad i kritika na račun predsednika Srbije i budite bez brige, biće objavljeno u medijima. Čak i ako saopštavate lude besmislice, na primer da je vakcina protiv Kovida smrtonosna. Ili da su direktori škola počinili krivično delo, jer traže od đaka da nose maske.

Ovo je dobro shvatila opskurna organizacija zvučnog naziva – “Sindikat zaposlenih policije”, nereprezentativna i verovatno nepostojeća sindikalna organizacija, čiji logo upozoravajuće podseća na amblem MUP-a Srbije. Najpre im je uspelo da njihova krivična prijava, umesto u kanti za smeće, završi na stolu javnog tužioca, kao predmet po kome su saslušavani direktori beogradskih škola. Jer su postupali po zakonu i po preporukama Vlade i Kriznog štaba, pa od svojih đaka tražili da nose maske. Kad je ovakav apsurd mogao da prođe kod tako ozbiljne državne institucije, kakvo je tužilaštvo, onda tek neće biti problema da se bizarne ideje i stavovi ovog “sindikata” proture i medijima, što se uskoro i dogodilo sa njihovim alarmantnim upozorenjem pripadnicima vojske, policije i zdravstvenim radnicima da ne primaju vakcine protiv Kovida 19, jer su smrtonosne!?

Orhan Dragaš

Privatna arhiva

Orhan Dragaš, Foto: Privatna arhiva

Ipak, logika i zdrav razum očigledno nisu bili dovoljni i zato više nemamo samo bizarnu brljotinu u javnoj sferi, već nešto mnogo ozbiljnije. Zahvaljujući neshvatljivom previdu beogradskog tužilaštva, dobili smo slučaj u kojem su na pravdi Boga u policiji saslušavani savesni i zabrinuti direktori beogradskih škola. Na sreću, ova lakrdija je zaustavljena intervencijom Vlade i ministra prosvete Branka Ružića, ali ostao je da se vuče medijski “rep”, u kojem su opoziciji naklonjeni mediji videli priliku za novu kritiku predsednika Vučića, kao, razume se, odgovornog što su profesori uopšte pali pod istragu policije i tužilaštva. Bez ikakvog zdravorazumskog razloga, osim političkog. Vučić je, po njima, trebalo da se umeša u rad tužilaštva i spreči besmisleno isleđivanje profesora, isto kao što nedavno nije smeo da se meša u pravosuđe, kada je komentarisao intervju sudije Aleksandra Stepanovića. Šta je onda princip? Da li predsednik treba ili ne treba da se bavi pravosuđem? Ili može i jedno i drugo, ako nam tako politički odgovara u konkretnom slučaju, to jest ako nam daje priliku da ga napadnemo?

Šta ćemo sa objavljivanjem skandaloznog poziva policiji, vojsci i zdravstvu da odbije da se vakciniše, zato što je vakcina smrtonosna i dolazi od “duboke države”? Da li je dopušteno da i ovakvo veštičarenje dobije prostor u medijima, čiji je jedini kriterijum – ima li tu napada na Vučića ili nema?

Baš zbog toga što je za opozicione medije ovo postao jedini kriterijum uređivačke politike, došli smo u situaciju da se velikom broju građana prosleđuju poruke, koje direktno štete njihovom zdravlju i ugrožavaju njihove živote. Teoretičara zavere, antivaksera, protivnika nošenja maski ima na sve strane, ali njihov glas zvoni kao prazna kutija na obodima interneta i ne dotiče nikoga sa zdravim razumom. Ali kada dospeju na stranice “ozbiljnih” novina i u emisije “ozbiljnih” televizija, te poruke dobijaju autoritet realnog i mogućeg. Nad njima će se makar neko ozbiljno zamisliti i na taj način uvući u košmar neznanja, predrasuda i praznoverja, a sledeći korak već može da bude fatalan – odbijanje vakcine, na primer. Ne želeći zlo bilo kome, ali ako za koji mesec vakcinacija protiv Kovida-19 bude odmakla i uprkos tome i dalje bude smrtnih slučajeva, biće moguće pronaći direktnu vezu između tih pokojnika i njihove odluke da ne prime vakcinu sa nadrilekarskim savetima nepostojećih sindikata, objavljenih na “ozbiljnim” medijima. Ovo bi bio paranoična slutnja da se ovakav sled već nije dogodio, jer su zatajili zaštitnici zdravog razuma, na primer tužilaštvo i “ozbiljni” mediji. Koja će biti cena njihovog slobodnog, profesionalnog uverenja, ili je ipak u pitanju politička ostrašćenost, o tome sada možemo samo da strahujemo.

Granica koju čuva zdrav razum već je pređena - završava dr Dragaš. 

O AUTORU

Dr  Dragaš je završio post-doktorske programe na London School of Economics and Political ?Sciences (LSE), kurs “Business, International Relations and the Political Economy” (2018), Yale University (Yale School of Management): “Accelerated Management Programme” (2019), Oxford University: "Executive Leadership Programme" (2020)

Pročitajte još

Komentari (1)

despot.nedaista@gmail.com

27.11.2020 12:00

Možda ćemo pristati da primimo vakcinu kada je Torlak bude napravio?!