Džefri Najs
Printscreen
Džefri Najs

Printscreen

Džefri Najs, Foto: Printscreen

Osim toga, kako navodi prištinski list "Zeri", Najs je tražio i da mu se plate putni troškovi.

List podseća da je Najs u Haškom tribunalu vodio proces protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, kog je nazivao „balkanskim kasapinom“ i tvrdio da ima dokaze za njegove navodne zločine.

Podseća se takođe da Milošević nije doživeo presudu Haškog tribuna.

Najsa je kao advokata sada angažovao Sam Ljuštaku koji se borio protiv, kako se navodi, Miloševićevog režima. On će predstavljati odbranu za bivšeg komandanta dreničke zone pred Specijalnim većima u Hagu.

Pročitajte još:

Džefri Najs će biti u kosovskom timu i to ne samo u timu odbrane Ljuštakua. To je, piše list, potvrdio i Driton Ljajči, koji vodi kancelariju zaduženu za pomoć optuženim pripadnicima OVK.

„Džefri Najs je angažovan da bude deo odbrane komandanta dreničke zone Samija Ljuštakua“, rekao je Ljajči u izjavi za T7.

Kada je reč o sredstvima koja su potrebna da bi se platio advokat kakav je Džefri Najs, ona će biti dodeljena iz budžeta države (u koji ulazi i novac Srba sa Kosova koji su prisiljeni da plaćaju Prištini). Prema dokumentu koji poseduje kancelarija za zaštitu optuženih vidi se da je Britanac tražio 2.200 evra za dan odbrane Ljuštakua, kao i za putne troškove.

To je potvrdio i Ljajči.

„Budžet je dodeljen i očekujemo da se sretnemo sa advokatom Najsom u Hagu. Ali čekamo i na usvajanje budžeta Kosova kako bi sve bilo u redu“, rekao je Ljajči.

On je naveo da će se usvajanjem državnog budžeta opredeliti i svota za plate Najsa i ostalih advokata koji su angažovani u tom procesu.

Specijalni sud je osnovan u avgustu 2015. godine, a taj organ je posle više od dve godine počeo da poziva na ispitivanje bivše pripadnike i komandante OVK-a.