Goran Vesić
Alo / V. Marković
Goran Vesić

Alo / V. Marković

Goran Vesić, Foto: Alo / V. Marković

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se članovi „Amadeus benda”, a povodom novogodišnjeg dočeka ispečen je i vo na ražnju.

Pročitajte još:

Sa građanima Leposavića Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali su i članovi delegacije Grada Beograda, predvođeni zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, koji je za „Alo!“ sumirao utiske nakon posete KiM.

- Moj najjači utisak je odlučnost koju pokazuje naš narod i njihova spremnost da ostanu na svojoj zemlji bez obzira na pritiske. Rečenica koji sam najčešće čuo bila je: „Ostajemo ovde” - rekao je Vesić za naš list.

Doček u Leposaviću

Privatna arhiva

Doček u Leposaviću, Foto: Privatna arhiva

On ističe da su pritisci pod kojima naš narod na Kosovu i Metohiji živi - strašni.

- Ne verujem da iko to može da zamisli u Evropi u 21. veku - kazao je on.
Zamenik gradonačelnika Beograda navodi da drakonske takse od 100 odsto nisu, nažalost, jedini pritisak, već samo najvidljiviji.

- Prištinske vlasti na svakom koraku pokušavaju da otežaju život Srbima ne bi li ih primorali na iseljavanje. Recimo, na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici mesecima čekaju da im se odobri uvoz nove laboratorijske opreme neophodne za naučna istraživanja profesora i studenata. Taj fakultet je mnogo bolje opremljen od fakulteta u Prištini i zato bi pojedinci iz prištinske administracije da srpski studenti nemaju ni laboratoriju, verujući da će tako otići - objašnjava Vesić.

Vatromet u Leposaviću

Privatna arhiva

Vatromet u Leposaviću, Foto: Privatna arhiva

Primera pritisaka, nažalost, ima puno.

- U tom istom Leposaviću vlasti iz Prištine prekinule su izgradnju otvorenog bazena?! Znači, Srbi iz Leposavića ne smeju da imaju ni bazen ako pitate Prištinu! Kakvi moraju da budu ljudi koji ne samo da zaustavljaju srpsku robu već i prete bolnicama da će ostati bez lekova i kiseonika?! Sve je to deo politike iz Prištine koja se sprovodi decenijama, a po kojoj Srbima život treba učiniti nemogućim ne bi li napustili Kosovo i Metohiju - kazao je Vesić za „Alo!“.

On dodaje da je odgovor na takvu politiku Prištine jedinstvo Srba i zajednički rad sa državom Srbijom kako bi se odupreli pritiscima.

- Moj drugi utisak je velika podrška Srba sa Kosova i Metohije predsedniku Aleksandru Vučiću i našoj državnoj politici. Za razliku od dokonih beogradskih kritičara kosovske politike koju vodi Aleksandar Vučić, a koji na KiM nikada nisu bili i koje ne interesuje kako se ovde živi, ovdašnji srpski narod zna da je politika našeg predsednika jedina moguća i najbolja za njih i za Srbiju - zaključio je Goran Vesić.