Kosovska policija
AP/Bojan Slavković
Kosovska policija

AP/Bojan Slavković

Kosovska policija, Foto: AP/Bojan Slavković

 

Stanje bezbednosti u Srbiji je stabilno i pored neprestane izloženosti raznim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama manjeg i većeg intenziteta, ocenjeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, na kojoj je rečeno i da situaciju na Kosovu i Metohiji karakteriše visok nivo napetosti i tenzija prouzrokovanih potezima prištinskim vlastima.

Na sednici Odbora, kojoj su prisustvovali direktori službi bezbednosti - Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, Vojnobezbednosne agencije. brigadni general Đuro Jovanić, i direktor Vojnoobaveštajne agencije Zoran Stojković, usvojen je Izveštaj o radu BIA od 1. oktobra 2018. do 31. marta ove godine, kao i Izveštaj o stanju bezbednosti u Srbiji.

SRBIJA UVODI KONTRAMERE PRIŠTINI Beograd odustao od arbitraže! Ovo je jedina opcija kojom im se može vratiti milo za drago!

Predsednik Odbora Igor Bečić preneo je Tanjugu da su članovi odbora pružili punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi u naporima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i zaštiti nacionalnih interesa Srbije, uprkos neprestanim provokacijama Prištine.

Rekao je i da je zaključeno da su uvođenje protivpravnih taksi na robu iz Srbije, bespravna uzurpacija privrednih subjekata uz neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao i sve izraženije secesionističke težnje pojedinih političara albanske nacionalnosti na jugu Srbije, jasan pokušaj provokacije i podrivanja stabilnosti u regionu.

HOĆE DA NAS SVEDE NA BEOGRADSKI PAŠALUK! Tači 1. jula u Parizu traži i jug Srbije!

Odbor je odbacio rezoluciju o ratnim zločinima koje je navodno počinila Srbija na Kosovu i Metohiji a koju su donele prištinske institucije, naglašavajući da je to još jedan u nizu provokativnih poteza Prištine kojima se podriva dijalog.

"Dok Srbija, na čelu s predsednikom Vučićem, pokušava na svaki mogući način da održi mir i stabilnost u regionu i promoviše dijalog i pomirenje, vlasti u Prištini svojim potezima se trude da svi ostanemo u prošlosti, jer je jedini način njihovog opstanka na vlasti nestabilnost regiona", naveo je Bečić.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti je zaključio i da je krajnje vreme da međunarodna zajednica reaguje na provokacije Prištine i neprestano urušavanje dijaloga.

"Umesto pokušaja podrivanja izvanredne i ubedljive pobede Srpske liste na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, očekujemo konačno osudu i reakciju na protivpravno uvođenje taksi, odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština, donošenje suludih rezolucija i svakodnevno ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Bečić.

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

 

Odbor podseća i da je zadak međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu i Metohiji čuvanje reda i mira, odnosno stvaranja i održavanje sigurnosti na KiM, i zatražio da se maksimalna pažnja posveti bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je najugroženiji.

Članovi Odbora su pozitivno ocenili profesionalno postupanje i rad pripadnika Bezbednosno-informativne agencije u izveštajnom periodu i dali punu podršku Agenciji u izvršavanju njenih težišnih zadataka na zaštiti bezbednosnih i drugih interesa Srbije i njenih građana.

URLICI MEĐU ALBANCIMA Nova zapadna strategija za Kosovo je na stolu! Priština ne sme da odbije svog PATRONA! Ova odluka se nikome neće dopasti!

Oni su posebno pohvalili saradnju BIA sa svim državnim organima koji su nadležni za zaštitu ustavnog poretka i bezbednosti Srbije, kao i unapređivanje biletaralne i multilateralne saradnje sa inostranim bezbednosno-obaveštajnim službama.

Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, predsedavao je predsednik Odbora Igor Bečić.

Komentari (4)

Rajko

23.05.2019 17:39

Srpska vojska i policija moraju biti spremni da reaguju.

Goran

23.05.2019 17:53

Naše službe pažljivo prate šta se dešava. Mora se voditi računa o braći na Kosmetu.

Fodor

23.05.2019 17:55

Srbija je spremna da zaštiti svakoga momenta svoj narod na Kosmetu.

Nena

23.05.2019 21:14

@Fodor - Itekako smo spremni da zastitimo nas narod.