Kosovo
EPA/Đorđe Savić
Sveštenici SPC u Žiči

screenshoot/Youtube

Sveštenici SPC u Žiči, Foto: screenshoot/Youtube

* Samo dan nakon što na Kosovu budu održani vanredni parlamentarni izbori, koji su zakazani za 6. oktobar, poglavar SPC patrijarh Irinej stići će u južnu srpsku pokrajinu sa svim episkopima naše crkve

* Stručnjaci upozoravaju da ova poseta nosi visok bezbednosni rizik i da bi se vladike SPC mogle naći na udaru ekstremnih islamista!

* Poseta Kosovu i Metohiji, prilikom koje će najviša crkvena delegacija obići Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, deo je programa povodom obeležavanja velikog jubileja - 800. godina autokefalnosti SPC

Vladike će na KiM stići direktno iz Žiče, gde će 6. oktobra biti služena sveta arhijerejska liturgija.

Pročitajte još:

 

- Posle Žiče idemo u Patrijaršiju, drevno sedište naše crkve. Tamo ćemo služiti liturgiju i posetiti naše svetinje, te tako pokazati da su izvori našeg duhovnog i nacionalnog bića upravo skopčani sa svetinjama na Kosovu i Metohiji - najavio je mitropolit Porfirije.

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Njihov odlazak na KiM posle izbora kojima prethodi veoma napeta i prljava kampanja čiji smo i svedoci ovih dana, prema mišljenju naših sagovornika, biće i melem na ranu napaćenom srpskom narodu, ali i poseta koja nosi i veliki bezbednosni rizik.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti i poslanik, naglašava da je veoma osetljiv momenat kada najviša delegacija SPC odlazi na Kosovo, kao i sam povod zbog kojeg odlaze, te da strahuje da tamo ima onih kojima njihov dolazak može zasmetati... Navodi i da Kfor verovatno već sada sprovodi bezbednosne procene povezane sa skupom u Pećkoj Patrijaršiji.

Vraćaju se na akademiju i izložbu

Patrijrah i vladike boraviće na Kosovu samo jedan dan, jer je već za 8. oktobar zakazana svečana akademija u Centru „Sava“, koja će pre svega biti posvećena Svetom Savi. Izložba „Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve“ biće svečano otvorena 9. oktobra u Muzeju SPC, koji se nalazi u zgradi Patrijaršije u Beogradu.

 - Ne verujem da ključni albanski političari, njihove grupacije i mediji, pogotovo dan posle izbora, nešto nameravaju da urade, provociraju ili, ne daj bože, da napadnu crkvene velikodostojnike ili da im zabrane ulaz na teritoriju KiM. Prosto jer bi taj neko sebe obeležio vrlo negativno, a naročito pred međunarodnom zajednicom do koje je Albancima veoma stalo. Naravno, njima je najviše stalo do mišljenja SAD, koje će odlučiti o onome šta će se desiti na Kosovu. Ja se tu bojim islamista. Ne sme se zaboraviti da je taj pokret na Kosovu veoma jak i da bi oni mogli da iskoriste ovu priliku da naprave problem i skrenu pažnju na sebe. Oni su ionako u sukobu s Amerikom, njih nije briga šta će Amerika reći, a znaju da bi pred javnošću kojoj se oni i obraćaju dobili poene - navodi Dragišić.

Ovo su pripadnici tajnog društva Sveti Đorđe - Gospodari Srbije iz senke!

Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne bezbednosti Dragan Filipović, poznatiji kao major Fića, sa kolegama iz tajne službe planirao je da preuzme vlast u Srbiji Boris Tadić Zoran Đinđić Mira Marković Slobodan Milošević, Foto: ilustracija * Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, ističe da proslava godišnjice u Pećkoj Patrijaršiji samo dan nakon planiranih kosovskih izbora šalje snažnu poruku kosmetskim Srbima - SPC i država Srbija jesu i uvek će biti uz njih.

- Uprkos ogromnim spoljnim pritiscima, uprkos petoj koloni unutar Srbije, država i Crkva ne odustaju od lavovske borbe za KiM. Takođe, međunarodnoj zajednici se šalje poruka da naše autentično crkveno nasleđe ima ogroman civilizacijski značaj - navodi Đurđev.

Episkop obrao kukuruz

Episkop Raško-prizrenski Teodosije u utorak je sa sveštenstvom prištinskog namesništva i parohijanima iz Lapljeg Sela, Donje Gušterice, Dobrotina, Livađa i Gračanice učestvovao u mobi na ekonomiji Manastira Gračanice u Badovcu...

 Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata