Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin
SPC
Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin

SPC

Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin, Foto: SPC

U utorak će u Beogradu biti održana Sednica Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, a kako saznajemo, jedna od tema svakako će biti pravoslavni rat koji bukti na relaciji Moskva-Carigrad, a koji se i te kako tiče i nas.

Pročitajte još:

Ruska crkva predvođena patrijarhom Kirilom, podsećamo, prekinula je diplomatske odnose sa Carigradskom patrijaršijom zbog odluke vaseljenskog patrijarha da u Ukrajinu pošalje dva izaslanika koji bi trebalo da pripreme teren za autokefalnost nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve. Budući da bi se eventualno priznanje UPC odrazilo i na SPC, te moglo dovesti do priznanja i Crnogorske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve, ova tema je goruća za nas i, prema rečima izvora bliskog vrhu SPC, o njoj će biti reči na Sinodu.

Verski analitičar Draško Đenović podseća da je patrijarh Pavle nekada mirio Moskovsku i Vaseljensku patrijaršiju, ali navodi da aktuelni patrijarh Irinej trenutno nema ni takvu moć, ni mogućnost, te da će SPC morati da se prikloni nekoj strani, što, po njegovom mišljenju, neće ići lako.

- Patrijarh Pavle je tada bio najstariji patrijarh u pravoslavnom svetu i kao takav je imao autoritet. Znamo da je naš patrijarh Irinej sada slao pismo i apelovao da se ne priznaje autokefalnost Ukrajinske crkvi. prvenstveno jer bi to otvorilo put i šansu da autokefalnost dobiju i MPC i CPC. U slučaju da Carigrad proglasi autokefalnost Ukrajinske crkve, što je, po mom mišljenju, gotova stvar, te nije pitanje da li će, nego kada će, pitanje je da li će se možda srpski patrijarh pridružiti moskovskom i izostavljati u molitvama i spominjanje carigradskog patrijarha Vartolomeja, što je već uradio moskovski patrijarh - kaže na početku Đenović.

- Kada je na Kritu bio Svepravoslavni sabor nedavno, Moskva nije učestvovala, a mi jesmo, jeste da je to bilo na jedvite jade, ali smo otišli tamo. Možda bi patrijarh podržao moskovskog patrijarha da odlučuje sam, ali mi imamo i episkope koji su školovani u Rusiji, a imamo i one kojima je Grčka mnogo bliža, a carigradski patrijarh je uvek biran iz Grčke pravoslavne crkve i svi su vezani za Grčku. Veliko je pitanje koja će struja kod nas da pobedi jer imao jasno progrčke i proruske snage u Saboru i Sinodu SPC - objašnjava Đenović.

Tema i događaji u Mileševskoj eparhiji

Kako saznajemo, ovoj sednici Sinoda, bar u jednom delu, prisustvovaće umirovljeni i aktuelni episkop mileševski Filaret i Atanasije Rakita, koji će se posle sukoba koji se desio letos prvi put sresti oči u oči i pred crkvenom vladom ispričati svoje verzije nemilog događaja.