Osuđenog srpskog generala Sretena Lukića vraćaju u Hag! Poljaci traže da ga puste na slobodu

Srpski policijski general Sreten Lukić više ne može u Poljskoj da izdražava zatvorsku kaznu na koju ga je pre šest godina pravosnažno osudio Haški tribunal zbog čega će biti vraćen u pritvor u Sheveningenu u Holandiji, dok se ne donese odluka u koju će drugu zemlju biti prebačen, pišu Novosti.

Hag mu nije ispunio želju: Sreten Lukić
Hag mu nije ispunio želju: Sreten Lukić, Foto: Associated Press

Prema poljskim zakonima Lukić je izdržao maksimalnu kaznu za krivično delo za koje je osuđen i on tamo više ne može da bude u zatvoru. On je pre dve godine izdržao dve trećine kazne od 20 godina robije i prema međunarodnoj praksi treba da bude pušten na uslovnu slobodu, ali to ne dozvoljava Karmel Ađijus, predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu, dodaje se.

Lukić je u zatvoru više od 15 godina. Njegov branilac Branko Lukić rekao je za Novosti da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu, da se njegov branjenik rehabilitovao, da je za primer i da treba da se pusti na slobodu, jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Ađijus to nije dozvolio.

Da li mislite da će Lukić konačno biti pušten na slobodu?

Ukupan broj glasova: 147

  • Da, 15 godina je dovoljna kazna za bilo koga: 52% (77)
  • Ne, izgleda da ga neće pustiti: 48% (70)

"Apsurdno je Lukića više držati u zatvoru. Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću, ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slobodu, a za Lukića to ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda", rekao je advokat.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi