Ričard Grenel
EPA/EFE
Ričard Grenel

EPA/EFE

Ričard Grenel, Foto: EPA/EFE

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, koji će danas u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, želi ubrzano rešavanje kosovskog pitanja, ali i finalizovanje sporazuma dve strane na novoj međunarodnoj konferenciji koja bi bila neka vrsta "novog Dejtona", piše danas "Srpski telegraf".

Kako navodi list, za postizanje novog sporazuma, poput onog kojim su okončani sukobi u BiH i koji je sklopljen u Dejtonu, nema rokova i preciznih datuma, ali postoji rešenost Grenela da posao koji mu je predsednik SAD Donald Tramp poverio što pre uspešno završi.

List tvrdi da će američki sporazum obuhvatati ukidanje prištinskih taksi, nastavak pregovora ubrzanim tempom, korakciju granica, pripajanje severa KiM ostatku Srbije, investicije SAD u regionu, "posebno u severni deo KiM, koji bi pripao Srbiji", dolazak američkih kompanija, ulaganje u putnu infrastrukturu, podsticanje trgovine između Beograda i Prištine i ubrzavanje EU integracija.

"Ovo nije stvar koja se rešava u roku od nekoliko dana, ali je tema koju aktuelni lider Amerike želi da reši na način koji bi obezbedio trajni sporazum uz kompromis dve strane", prenosi Srpski telegraf izjavu neimenovanog izvora.

Kako dodaje taj izvor, pored političkog segmenta, koji, kako tvrdi, ne isključuje podelu pokrajine "kojom bi se sever Kosova pripojio Srbiji", Grenelov plan podrazumeva i ekonomski paket.

Sagovornik "Srpskog telegrafa" navodi da Grenel insistira na tom ekonomskom momentu, jer je uveren da je to nacin da se region što pre poveže, da se uspostavi saradnja koja bi olakšala dalji put. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za list da bi upravo nove ekonomske mogućnosti i strane investicije "na Kosovu i u Srbiji" mogle olakšati postizanje konačnog sporazuma u dijalogu i normalizaciji odnosa.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel

Tanjug/ Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Foto: Tanjug/ Z. ŽESTIĆ

"Ceo kosovski problem može da se približi normalizaciji, pre svega odnosa Srba i Albanaca, kroz ekonomski interes koji nam je zajednički. Grenel stvarno stavlja ekonomiju u prvi plan i polazi od toga šta je ono što koristi, pre svega, privredi, jer privrednici uvek počinju od zajedničkog interesa", objašnjava Čadež.

Istovremeno, kako dodaje, važno je to što Vašington ima fokus ovde "jer im dugo nismo bili na radaru, a važno je da ima neko ko je jak partner i ko na neki može da bude garant za EU za dalje dešavanja".

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za "Srpski telegraf" kaže da je današnji sastanak Grenela i Vučića nastavak diplomatskih aktivnosti američkog izaslanika koji pokušava da stvori uslove da se ukidanjem taksi odblokira i unapredi ekonomska saradnja.

Drecun ocenjuje da je razlog to što Grenel smatra da je to jedan od načina da se relaksira napeta atmosfera u odnosima Beograda i Prištine, pa da se nastave pregovori.

Bivši diplomata Zoran Milivojević uveren je da Amerikanci pripremaju neki scenario, "neki Dejton ili bilo šta slično".

"Videćemo kakav, ali treba imati u vidu da Srbija neće odustati od stava vezano za dijalog, odnosno ukidanja taksi, niti ćemo pristati da razgovaramo o priznanju. Isključivo o normalizaciji odnosa i ekonomiji, sve u svemu, o kompromisu", rekao je Milivojević.