Aleksandar Vučić
Tanjug/Tanja Valić
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Umesto pregovora, sprema se ultimatum! Kako je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naša zemlja će do kraja ove godine u vezi sa Kosovom i Metohijom dobiti ponudu „koju će teško moći da odbije, ali istovremeno i teško da prihvati“.

- Ultimatum će biti nešto kao „Ahtisarijev plan plus, plus“ u zamenu za garancije za EU - naveo je Vučić.
Na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević, da Srbija dobije ultimatum i šta će uraditi, predsednik je odgovorio:

- Videćete. Ali sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod, ali ću se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost i ne uvodimo Srbiju u rat. Uveren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što ćemo teško moći da odbijemo, ali nećemo moći ni na prihvatimo. Gotovo sam uveren u to.

Predsednik je podsetio da kada smo imali šansu da rešimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

- Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU - rekao je on.
Vučić je rekao da strahuje pred odlazak u Berlin i Vašington, ne za svoju funkciju, već zbog zemlje i naroda. Ukazao je da će nakon što Kosovo bude ukinulo takse biti povećan pritisak na Beograd.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, ističe da Srbija ne želi da prihvati varijantu u kojoj će biti stavljena pred svršen čin i smatra da o konačnom rešenju za KiM treba da se izjasne građani Srbije. Drecun ukazuje da ne vidi šta bi značile čvrste garancije za članstvo EU.

- Valjda se podrazumeva da su garancije za članstvo ako ispunimo uslove, otvorimo i zatvorimo poglavlja. Ne znam kakve bi druge garancije mogle postojati. Što se tiče garancija za srpski narod, vidimo i da se i ovaj položaj koji je definisan ustavom Kosova ne poštuje i da su Srbi građani drugog reda - rekao je Drecun i istakao da su, ako se razgovori završe na takav način, očekivanja svih da treba pitati građane Srbije da se izjasne o eventualnom konačnom rešenju za KiM.

Milovan Drecun

Printscreen

Milovan Drecun, Foto: Printscreen

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za „Alo!“ navodi:

- Znamo da zapad insistira na priznanju i neće prihvatiti ništa drugo. Zapadne sile insistiraju na priznanju u kratkom roku, žele da tu stvar završe jer se ne razvija u njihovu korist. A ponuda u vezi sa EU, ili garancija, videli smo kako to ide kilavo, šta bi značile garancije i ko bi dao te garancije. Moraju sve članice da se saglase. Već se vrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i taj pritisak može samo da se pojača. 

Šta stoji u Ahtisarijevom planu?

U ovom trenutku nije poznato šta bi mogao da bude „Ahtisarijev plan plus, plus“, osim da bi novo „plus“ moglo da predstavlja garancije - za Srbe na Kosovu i Metohiji da će sva njihova prava biti poštovana, a za Srbiju garancije za članstvo u EU. Ahtisarijev plan, koji je finski diplomata plasirao 2007. nakon neuspelih pregovora, predviđao je nadziranu nezavisnost Kosova.

*Autonomija za sever KiM, koji bi dobio status autonomnog regiona u okviru nezavisnog Kosova.
*Prihodi od poreza i carina sa severa išli bi opštinama na severu Kosova.
*Crkve i manastiri imali bi eksteritorijalni status, a štitile bi ih posebne jedinice kosovske policije kao kulturnu i istorijsku baštinu.
*Garancije za članstvo Srbije u EU ako prihvati ponudu.