Viktor Orban
Tanjug/AP
Viktor Orban

Tanjug/AP

Viktor Orban, Foto: Tanjug/AP

Mađarska je pronašla zajedničke temelje sa susednim zemljama i u poziciji je da s njima ide u širu saradnju i stvara saveze.

Istorija je ponovo dala narodima srednje Evrope šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od pretnji i s istoka i sa zapada.

Ova poruka, koju je izgovorio premijer Mađarske Viktor Orban u godišnjem obraćanju naciji, samo je potvrdila ono što je najavio još 2018. godine, kada se na temeljima Višegradske grupe rodila Orbanova ideja o novom, moćnom evropskom savezu, tada nazvanom E-6 (zbog broja država koje su se pominjale kao njegove članice). Prema viziji mađarskog lidera, i tada i sada, deo saveza bila bi i Srbija, a novina je što je sada pomenuo i Hrvatsku i Sloveniju.

Podsetimo, Višegradsku grupu, koja snažno deluje unutar Evropske unije, čine, uz Mađarsku, i Poljska, Slovačka i Češka, a uz njih u novom savezu Orban vidi i Rumuniju, Srbiju (direktno nas je pomenuo u poslednjem obraćanju naciji), Hrvatsku i Sloveniju.

Budimpešta je naučila da ne mora da se svidi "umornoj briselskoj eliti", ističući da je Mađarska budućnost Evrope.

- U poslednjih deset godina naučili smo da Evropa nije u Briselu. Evropa smo mi i mi se ne moramo svideti umornoj briselskoj eliti. U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope - poručio je Orban, a zatim naveo zemlje koje vidi u savezu država srednje Evrope, ocenjujući i da poslednja decenija predstavlja najuspešnijih 10 godina u poslednjih 100 godina mađarske istorije.

Viktor Orban

EPA/Ian Langedon

Viktor Orban, Foto: EPA/Ian Langedon

Pre 18 meseci, neki su u našoj zemlji to dočekali sa podsmešljivim komentarima. Sada je, međutim, neosporno da je Orbanova vizija poprimila izrazito jasne obrise konkretne strategije koja bi trebalo da ojača poziciju, pre svega ekonomsku i vojnu, svake od država koje bi ušle u savez.

Kako objašnjavaju dobro upućeni sagovornici bliski i Budimpešti i Beogradu, Orbanova unija predstavljala bi protivtežu najmoćnijim zemljama EU (Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija...), koje države centralne i istočne Evrope već dugo smatraju zemljama drugog reda, ali i ofanzivi sa istoka, odakle se šire ruski i kineski uticaj.

- Orban takođe misli da se sve pomenute zemlje neuporedivo lakše mogu suprotstaviti migrantskoj pretnji s obzirom na to da su gotovo sve na takozvanoj migrantskoj trasi - naglašava izvor.

Viktor Orban

Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Viktor Orban, Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da Srbija u ovakvom savezu svakako ništa ne bi izgubila.

- Zemlje članice Višegradske grupe vrlo lepo sarađuju i, što se tiče migrantske krize, Mađarska je od samog početka stava da migrante ne treba puštati u EU bez dokumenata. Tom stavu su se pridružile ostale tri zemlje ove grupe i to svakako čini protivtežu zapadnoevropskim članicama EU i po tom pitanju je dokazano da saradnja tih zemalja može nešto dobro da donese, pored privredne i ostalih vidova saradnje. Bilo bi dobro da se Višegradska grupa proširi i da Srbija postane članica te grupacije. Sve ove države su takve da su im interesi slični.

 

Komentari (3)

slađa

18.02.2020 22:54

Ne, Srbija ne ulazi u bilo kakvu uniju sa Orbanom. Bojkot izbora!

zoran 53

19.02.2020 06:27

Habzburška monarhija vaskrsava i polako se širi. ...

violeta

19.02.2020 07:38

I gde smo mi sada izmedju neutralnosti, istoka, zapada, Kine, EU, Orbanove grupe , mini sengena sa Albanijom, makedonijom.....? Mislim da je neko duzan da nas izvesti gde mi to trcimo i koji je konacan zagrljaj ? Ovako, delujemo ,,unezvereno !,,