Ana Brnabić
Alo/Vladimir Marković
Ana Brnabić

Alo/Vladimir Marković

Ana Brnabić, Foto: Alo/Vladimir Marković

Premijerka Brnabić je naglasila da su naši odnosi bliski uprkos geografskoj udaljenosti, da se zasnivaju na dobroj političkoj, ekonomskoj, ali i naučnoj saradnji.

Ona je zahvalila na donacijama Republike Koreje, kao i na značajnoj finansijskoj pomoći u rešavanju problema migrantske krize, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabićeva je ukazala da Srbija snažno podržava dijalog Seula i Pjongjanga u rešavanju otvorenih pitanja, koji je, kako smatra, jedini način očuvanja stabilnosti na korejskom poluostrvu.

Srbija je veoma zainteresovana za nove investicije, a kao dobar primer unapređenja privredne saradnje je i današnje polaganje kamena temeljca za zgradu pogona južnokorejske kompanije "Eseks Jurop" za proizvodnju emajliranih bakarnih žica u Zrenjaninu.

Sagovornici su se saglasili da Srpsko-korejski informatički pristupni centar od samog otvaranja u Beogradu radi veoma aktivno i da će u sardnji sa njim biti izrađen Adresni registar Republike Srbije.

Potpredsednik parlamenta Republike Koreje zahvalio je predsednici Vlade na gostoprimstvu i pozvao je da poseti njegovu zemlju uoči obeležavanja značajnog jubileja naredne godine - tri decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Republike Koreje.

Park je istakao da gleda na Srbiju kao na zemlju velikih potencijala za investicije, koju odlikuju kvalifikovana radna snaga i dobri uslovi za nova ulaganja, kako u privredu tako i u IT sektor, koji u njegovoj zemlji dostiže najviše standarde.

On, takođe, očekuje intenzivniju saradnju u oblasti kulture, pogotovo posle uspešne manifestacije "Dani korejske kulture", koja je održana prošle godine u Beogradu.