ALO! SAZNAJE! Srbija od Putina dobija rakete „pancir-S1“!

Boraveći u Rusiji kao prvi gost ruskog predsednika Vladimira Putina nakon njegove inauguracije, predsednik Aleksandar Vučić je ugovorio nabavku najboljeg i najsavremenijeg oružja, kakvim bi se ponosile i najmoćnije sile sveta, saznaje „Alo!“!

Pancir S-1
Pancir S-1, Foto: Profimedia

Reč je o „panciru-S1“, koji je kombinovani sistem protivvazdušne odbrane sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Pancir je mešoviti (hibridni) topovsko-raketni sistem, koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh i dva topa kalibra 30 mm.

Vojni analitičar Vlado Radulović kaže da će to moćno oružje biti sjajan zaštitnik našeg vazdušnog prostora, kao i da je zamišljen za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letelica...

- Početkom devedesetih godina taj sistem je uveden u rusko naoružanje. Namena tog oružja je i zaštita nekih komunikacijskih čvorova, strateških tačaka i postrojenja i komandnih mesta. Osim Rusije, ovaj sistem poseduje Brazil, ima ga u Siriji, gde smo skoro i videli njegova dejstva, Iranku, Iranu, Alžiru...Na platformi tog sistema nalazi se 12 raketa zemlja-vazduh kratkog dometa i dva topa kalibra 30 mm, pored nišanskog radara, pomoću kojeg on može da dejstvuje i pod nekim objektima na zemlji, pre svega oklopnim i borbenim vozilima pešadije - objašnjava analitičar.

Predsednik Vućić juče je izjavio da je sa Putinom tokom parade pričao o oružju.

- On lično poznaje kompletno najmodernije naoružanje ruske armije. Za njega je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T 34 sa beloruskog fronta. To je podsećanje na Drugi svetski rat i legendarni ruski tenk koji izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim „leopardima“. Ali se meni u više navrata naginjao da kaže: „Ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost.“ Posebno mi se obratio kada je reč o sistema - jedan je „pancir S“, a drugi „uragan smerč“ - kazao je Vučić.

 

 • Korisnik: Pera
  11/05/2018 - 16:20
  Jel to ovaj sto su ih jucer u Siriji izrikali F16 Barak?!
 • Korisnik: jopet
  11/05/2018 - 14:38
  Opet nam maznjavaju lovu ni za sta. opet krsevi.
 • Korisnik: Pera Detlic
  11/05/2018 - 10:39
  Prvo neka osposobi onih pet migova (sesti nece ni stici) ako se daju osposobiti posto su krsevi sa otpada...a srpski narod mora da zna posto on to placa novo je novo staro ide na otpad, zasto bacate pare?
 • Korisnik: Outsider
  11/05/2018 - 09:53
  Dobice qrc kao i do sad.
 • Korisnik: Sima
  11/05/2018 - 09:19
  NATO predavaj se,izgibosmo!!!!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs