Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

 

Da se Srbiji u Berlinu sprema svilen gajtan, najbolje govori to što je umesto predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine u Berlin pozvan Denis Zvizdić, sada već bivši predsednik Veća ministara BiH, kome je mandat istekao još prošle jeseni. Sve to znači da će Srbija u Berlinu biti potpuno sama, kao i da se teško možemo nadati objektivnom pristupu kada se radi o kosovskom pitanju.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošlog  vikenda u Pekingu da veruje da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron na sastanku u Berlinu pronaći balansiran pristup pitanju kako da se problemi između Beograda i Prištine reše u budućnosti.

Merkel i Makron

EPA/Christophe Petit Tesson

Merkel i Makron, Foto: EPA/Christophe Petit Tesson

- Računam, Merkelova i Makron su veliki, ozbiljni ljudi, oboje izuzetno poštujem, verujem da će pronaći balansiran pristup da se problemi između Beograda i Prištine - za koje, opet, mislim da ih ni na koji način nismo dodatno izazivali, reše u budućnosti - rekao je Vučić i dodao da nije prvi put da se Srbija nalazi u poziciji koja nije ni laka, ni jednostavna.

"ZVALI SU NEKOGA TELEFONOM, PA POTRČALI NA NAS" Heroj sa Košara otišao na Kosovo, kada su ga Albanci videli počela je POTERA: Iz prodavnice smo uleteli u automobil i dali GAS!

Poslednje vesti koje dolaze iz Berlina ipak ne opravdavaju Vučićev optimizam, a Peter Bajer, izvestilac za zapadni Balkan u nemačkom parlamentu, zapretio je juče  Srbiji da će joj ukinuti evropsku perspektivu.

 

- Možemo da se nadamo da će Srbija i Kosovo susret iskoristiti konstruktivno i da će razgovarati o procesu normalizacije. Jer ako i dalje ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obe zemlje biti stavljene ad akta - rekao je Bajer.

Nemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmeni teritorija više toliko ne govori navodeći da bi pomeranje granica po etničkim principima moglo da uzrokuje lančanu reakciju i zbog toga takav predlog treba da bude odbačen.

Podsetimo, Peter Bajer je poznat kao veliki protivnik razgraničenja i zagovornik nezavisnosti Kosova. Posle ovog upozorenja, jasno je da se radi o uceni i da se od Srbije traži isključivo priznanje albanske države na svojoj teritoriji, u sadašnjim administrativnim granicama pokrajine, i da ništa drugo ne dolazi u obzir. 

Komentari (11)

Sara

29.04.2019 09:29

Svaka cast predsedniku Vucicu.

avanturista

29.04.2019 09:45

Srbija mora biti odlučna u svojim stavovima i braniti sopstvene interese

DaliborMazda

29.04.2019 10:20

Neke velike sile ce biti na njihovoj strani, ali ima sila koje postuju Medjunarodno pravo i bice na nasoj strani.

steva

29.04.2019 11:01

Vucic i Srbija su u veoma nezavidnom polozaju,jer su Albanci bezobzirni i ne zele bilo kakav dogovor.Namerno opstruisu razgovore jel imaju veliku podrsku SAD, i po pravilu oni uvek prave neki cirkus , jer to i nisu politicari i drzavnici vec obicni teroristi i kriminalci

goga

29.04.2019 11:11

Bice ovo teski sastanci,neka nam je Bog u pomoci.

Nemanja

29.04.2019 11:16

Uspevao je Vucic da resi i gore stvari , resice i ove pritiske koje mu slede.

sgf

29.04.2019 11:37

Vucic cuvai nterese Srba na najbolji moguci nacin

bgbezd@gmail.com

29.04.2019 12:53

Pa zašto i mi ne skujemo nešto podmuklo,dokle se samo branimo.Stalno smo u nekoj defanzivi.

Fodor

29.04.2019 14:08

Ma najjači smo i obrazom i moćnim prijateljima.

milos

29.04.2019 20:43

Imamo mi keca u rukavu.

Beba

29.04.2019 23:37

Izboricemo se i sa tim,kao i do sada...