Zastave EU
Youtube/Printscreen

 

Zastave EU

Youtube/Printscreen

Zastave EU, Foto: Youtube/Printscreen

 * Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji

* Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila

* Analiza namenjena za internu upotrebu i inormisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljam mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom", tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi".

Predsednik Srbije za "Fajnenšl tajms": Sada su barem iskreni!

Odluka EU da ne otvori vrata Severnoj Makedoniji i Albaniji navela je region da shvati da ne može da se osloni samo na svoje zapadne susede, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je jedini odgovoran pristup da brinemo sami o sebi.

 

Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.

Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.

Analiza namenjena za internu upotrebu i inormisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljam mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište", navodi se u analizi.

Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.

Ocenjuje se i da je "geopolitička orjentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stonima kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej.

"Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državane pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi.

Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu