Aleksandar Vučić dron Barjaktar
printscreen
Aleksandar Vučić dron Barjaktar

printscreen

Aleksandar Vučić dron Barjaktar, Foto: printscreen

U našoj javnosti uveliko se pojavilo interesovanje za ovu vrstu naoružanja koja bi trebalo da štiti nebo iznad Srbije, ali i da učini našu zemlju najjačom vojnom silom u ovom delu Evrope.

Dronovi "Braaktar" proizvod su turske korporacije Kale-Bajkar, letelica se proizvodi i prodaje u dve verzije kao borbena i izviđačka letelica sa naoružanjem ili bez njega. U vojnu upotrebu uvedena je 2014. godine.

Razvoj verzije drona sa naoružanjem počeo je takođe 2014. godine, a ta verzija letelice nosi oznaku Bajraktar TB-2. Ovaj vazduhoplov konstruisan je prema zahtevima turske armije, a naoružan je lanserima laserski vođenih raketnih zrna kalibra 70 milimetara i poluatomatske laserski navođene municije.

Dužina drona je 6,5 metara, raspon krila 12 metara, Maksimalna brzina oko 220 kilometara na čas, a leti u radijusu od oko 300 kilometara.

Turske bespilotne letelice imale su borbenu upotrebu prethodnih godina u sukobima u Siriji, naročuito tokom operacije "Maslinova grančica" protiv sirijskih Kurda na severu Sirije, ali i protiv kurdskih snaga u Iraku. 

Dronove "Bajraktar", prema izveštajima agencija, koristi vojska Azerbejdžana u sukobima u Nagorno-Karabahu, gde su prema izveštajima sa ratišta napravili izuzetnu štetu i nanele velike gubitke vojsci Jermenije, a naročito oklopnim jedinicama, ali i drugim ciljevima. Jermenske snage u Nagorno Karabahu oborile su raketama PVO sistema prethodnih dana najmanje jednu ovakvu letelicu.

Pročitajte i:

Komentari (3)

Mili

05.10.2020 18:11

To isto ko i priča da će Srbija kupit S300 kojeg je taj Barjaktar uništio u Azerbejdžanu i ko zna koliko PancerS-a u Siriji? Bolje da se rade leteći automobili pa da se na njih stave razorne rakete....

KiM

05.10.2020 18:13

Pa i to da se kupi biće negde spremljeno u nekoj vojarni ko i paklene kočije a Kosovo će i dalje biti Albansko.

Kupuj Vučiću

06.10.2020 08:23

Strašan dron. Naši rusofilski mediji su krili da je razvalio Pancire i jedan S300 u Siriji.