Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Razgovor je, prema našim saznanjima, protekao u vrlo srdačnoj atmosferi, a tokom sastanka je naglašeno da Srbija i Crna Gora, koja će uskoro dobiti novu vlast, treba hitno da počnu da razvijaju trenutno narušene sveobuhvatne odnose jer su kao najbliže države snažno upućene jedna na drugu.

Vučić je tokom razgovora sa vladikama obećao ekonomsku pomoć Crnoj Gori koja se zbog epidemije koronavirusa i propale turističke sezone našla pred najvećom ekonomskom krizom.

Istoričar dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik u Institutu za noviju istoriju Srbije, rekao je da je susret Vučića s vladikama iz Crne Gore najradosnija vest za srpski narod od pobede opozicije na izborima u toj zemlji.

- U poslednjih nekoliko nedelja srpski narod Srbije, Crne Gore i Srpske bio je zbunjen neočekivanim raspletom događaja u Crnoj Gori nakon izborne pobede čiji su nosilac bili Srbi Crne Gore. Pokazalo se da odricanje od Srbije i srpstva, zarad političke korektnosti, uvek preti da poremeti odnose između Srba u Crnoj Gori, ali i između Srba iz Crne Gore sa Srbima iz Srbije i Srpske. Sastanak u Beogradu, održan u srdačnoj atmosferi, potvrdio je da smo mi Srbi jedinstven organizam i da sva međusobna pitanja, nekad i sporna, možemo rešavati u plodonosnom dijalogu. To što smo nedeljiva nacija nikako ne remeti saživot sa susedima drugih nacija u bilo kojoj republici - Srbiji, Crnoj Gori ili Srpskoj - naveo je on.

Amfilohije

Alo.rs/ Masanori Jošida

Amfilohije, Foto: Alo.rs/ Masanori Jošida

- Na talasu ovog važnog događaja, nadamo se što skorijem susretu naših predsednika Vučića i Dodika s novim premijerom Zdravkom Krivokapićem kada on stupi na funkciju - zaključio je Raković.

Da je veoma dobra vest što je do jednog ovakvog sastanka došlo, uveren je i poslanik Demokratskog fronta Marko Kovačević.

- Naša pomesna Crkva je neraskidiva veza Srbije i Crne Gore i nije čudno što baš njene vladike mogu biti od pomoći da odnosi između naših zemalja budu poboljšani u odnosu na one koje smo imali za vreme DPS-a Mila Đukanovića, koji je neprestano pravio od Srbije neprijatelja Crne Gore. Takva politika je prošlost. Sa Srbijom treba sarađivati, sa njenim predstavnicima razgovarati i vladike su dale pravi primer i budućem premijeru i svima ostalima koji budu vršili vlast u Crnoj Gori - istakao je Kovačević za naš list.

Ludilo u Milovim medijima: Vučić obnavlja Dušanovo carstvo

Propagandno glasilo odlazećeg režima u Crnoj Gori "Dnevne novine“ najavile su kao glavnu temu intervju sa Enverom Halilovićem, nekadašnjim rektorom Univerziteta u Tuzli, u kojem on doslovce predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlast u Beogradu optužuje za „obnovu Dušanovog carstva“! On se nije zaustavio na ovoj suludoj konstataciji nego je „pozvao region da se suprotstavi novoj srpskoj hegemoniji“. Vučić je naveo da Srbija želi mir u regionu i poštuje sve.

- Ali ću reći nešto otvoreno, svima je dozvoljeno da napadaju Srbiju i mešaju se u unutrašnje stvari naše zemlje. Suština je da su mnogi želeli da Srbija bude slaba, zato se javlja panika i pokušaji da se Srbija u svom ekonomskom rastu zaustavi - rekao je predsednik.

Pročitajte još: