Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Tanjug/Strahinja Aćimović
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dodik je rekao agenciji Srna da se Savet redovno sastaje i da je na planu saradnje između Srbije i RS postignuto mnogo tokom poslednjih osam godina, prenosi RTRS.

On je naveo da će na sastanku biti reči o izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela", auto-puta od Rače do Bijeljine, aerodroma u Trebinju, kao i brojnim projektima urađenim u opštinama širom Republike Srpske, u koje su delom angažovana sredstva i pomoć Srbije, dok su ostala sredstva izdvojili Vlada RS i lokalne zajednice.

“I Republika Srpska pomaže Srbiji u različitim oblastima i o tome ćemo sutra razgovarati, kao što su stavovi za poštovanje njenog teritorijalnog identiteta, u vezi sa stavovima oko Kosova”, rekao je Dodik.

On je dodao da su to izvorni i iskreni stavovi Republike Srpske koje deli sa Srbijom.

Balkan mapa

printscreen

Balkan mapa, Foto: printscreen

“Želimo da zaštitimo Srbiju i da bude moćna i jaka. Delimo iste vrednosti koje su vezane za očuvanje mira u regionu i onoga što Srbija promoviše, a to je saradnja svih zemalja ovog regiona, kroz inicijativu ''mini Šengen''”, rekao je Dodik.

Napomenuo je da je reč o inicijativi koja bi trebalo da omogući brzi protok ljudi i robe, a samim tim i razvoj ekonomije.

“Napravićemo vrstu inventure šta smo to uradili do sada, šta je to što je potrebno da učinimo kako u Srpskoj, tako i na nivou BiH, te se dogovarati o novim projektima koje ćemo realizovati u Srpskoj”, rekao je Dodik i dodao da je cilj da se obezbedi novi zamah u razvoju lokalnih zajednica u RS.

Dodik je istakao značaj pitanja iz oblasti obrazovanja i dodao da se raduje početku sledeće školske godine kada bi trebalo da u RS i Srbiji bude primenjen identičan nastavni program za nacionalne predmete, kao što su istorija, geografija i drugi.

Prema njegovim rečima, u okviru specijalnih veza, koje su predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, saradnja RS i Srbije će se odvijati i na drugim pitanjima.

“U drugoj polovini maja ćemo imati zajedničku sednicu vlada Srpske i Srbije i to na dan kada ćemo obeležiti početak radova na izgradnji hidroelektrane ''Buk Bijela''”, rekao je Dodik.

On je najavio da je predviđeno da se zajednička sednica održi u sedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i da će tada biti operacionalizovano sve što sutra bude stavljeno na dnevni red.