Aleksandar Vučić
Alo!/Ana Paunković
Darko Glišić

Alo/Dejan Briza

Darko Glišić, Foto: Alo / Dejan Briza

Kako komentarišete rast agresije u društvu koji se najbolje vidi kroz pretnje predsedniku Vučiću i njegovoj porodici? Da li je to posledica činjenice da su protesti opozicije propali i da Savez za Srbiju nema ideja šta da radi dalje?

- Atmosfera linča je politika tog saveza i ne mislim da je posledica fijaska protesta jer je nasilje od prvog dana osnovna ideja tih ljudi, pošto za druge ideje pameti nemaju. Pretnje deci predsednika Republike pokazuju da se radi o beskrupuloznim ljudima bez osećaja ljudskosti i zaslužuju najoštrije osude i javni prezir.

Da li se radi o pojedinačnim slučajevima ili već o političkom programu da se silom osvoji vlast? Nismo čuli da je neko iz opozicije jasno i glasno osudio ovakve stravične napade?

- Ne mogu se čuti osude, pošto to bi značilo da sami sebe osuđuju. Sve što su dosad pokazali građanima Srbije jeste golo nasilje i treba jasno reći da su Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović generatori takve politike.

Đilas, Jeremić, Obradović, zelenović

Alo!/Dejan Briza

Đilas, Jeremić, Obradović, zelenović, Foto: Alo!/Dejan Briza

Na koji način će se SNS suprotstaviti ovakvom zaista uznemirujućem trendu? Da li će izbori spustiti tenzije?

- Srpska napredna stranka se takvoj politici suprotstavlja radom, svakodnevnim radom, i rezultatima. Izbori uvek pokažu pravu sliku i narod nepogrešivo ocenjuje svakog od učesnika.

S druge strane, činjenica je da ste kao vlast, dok se sve ovo dešava, pružili ruku opoziciji samim pristankom da se pojavite na skupu u prostorijama FPN-a u organizaciji Fonda za otvoreno društvo? Da li vam je posle tog skupa jasnije šta opozicija želi i da li su njihovi zahtevi za vas prihvatljivi?

- Jedino što opozicija želi jeste vlast bez izbora. I to više i ne kriju. Idealni uslovi za njih su da neko dođe i proglasi ih za vlastodršce. Ono što oni ne žele jeste to da izađu pred narod, budući da narodu ne pada na pamet da se vraća u prošlost.

Aleksandar Vučić

Alo!/Ana Paunković

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Ana Paunković

Bilo je svakakvih reakcija na taj sastanak iz opozicije, a pojedini su čak dali sebi za pravo da određuju sastav delegacije SNS-a? Mislite li da je to normalno?

- Radi se o bahatim ljudima i ne treba tu ništa da vas čudi.

Poštovaćemo partnere koliko su oni nas

Bilo je varnica s koalicionim partnerima i u Skupštini i u Vladi. Da li je to najava da ćete na sledeće izbore izaći sami ili u nekoj redefinisanoj koaliciji?

- Koliko su nas poštovali naši koalicioni partneri tokom ovog mandata, toliko ćemo i mi njih. Na jesen ćemo sve detaljno analizirati i imati odluku ko zaslužuje da se nađe na listi koju će predvoditi Aleksandar Vučić .

Javnost se ustalasala zbog kolumne vašeg poslanika Vladimira Đukanovića u dnevnom listu, koji je zapretio da će se pasivizirati zbog nezadovoljstva stanjem u stranci. Ima li realnih osnova za tu vrstu nezadovoljstva kod dela vaših članova, ima li mesta za tvrdnju da je SNS podeljena na one koji rade za dobrobit države i one koji se bave samo ličnim profitom?

- Svako ima pravo da bude zadovoljan ili nezadovoljan, ali svoje stavove treba da iznosi u stranci, pošto nas je stranka birala na određena mesta, a ne novine. Naravno da postoje oni koji nose stranku na svojim leđima, dok drugi taj teret pridržavaju jednim prstom. Napravili smo dosta kadrovskih promena unutar stranačke organizacije i svakako će ih biti još. Pre ili kasnije, svako snosi odgovornost za ono što je njegov stranački rezultat.

Zašto se nekada, pogotovo u kriznim situacijama, čini da je u tako velikoj stranci aktivno samo nekoliko desetina funkcionera dok se drugi kriju iza vas? Šta je ideja takvog ponašanja, možda priprema za neka buduća vremena kad neko drugi dođe na vlast?

- To je stvar savesti. Ili verujete u politiku koju zastupa nas predsednik ili ne. Ako verujete, onda je branite. Ako mislite samo na sebe, onda ste zalutali u SNS.

Kako komentarišete to što, prema dostupnim istraživanjima, Sergej Trifunović, ima skoro isti rejting kao silne partije, pokreti i sindikati ujedinjeni u SZS-u i potpomognuti medijskom imperijom Dragana Šolaka?

- Jasno je da Đilas to teško podnosi i zbog toga je već krenuo u napad na Trifunovića - podmuklo, kako sam on zna, i to preko svojih medija. Ne bih se mešao u njihove odnose, želim im srećan rad.

Sergej Trifunović

Youtube Printscreen

Sergej Trifunović, Foto: Youtube Printscreen

Smatrate li da je politički korektno to što opozicija pokušava da profitira na najtežem nacionalnom pitanju kakvo je Kosovo i Metohija? Albanci, recimo, kada je reč o njihovom nacionalnom interesu zaboravljaju sve razlike i deluju protiv nas kao jedan.

- Kada oni pomenu pitanje Kosova, to je vrhunac cinizma i bezobrazluka. Vuk Jeremić je utemeljivač nezavisnosti Kosova, što Albanci ističu svuda i na svakom mestu. Dragan Đilas takođe jer je tada bio zajedno s njim na vlasti i podržavao ono naše glupiranje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koje ima nesagledive posledice po sve nas.

Pročitajte i:

Predsednik Vučić rekao je da će još na predstojećim parlamentarnim izborima izborna lista naprednjaka nastupiti pod njegovim imenom. Radite li na tome da ga razuverite u odluci da napusti čelo stranke nakon toga?

- O tome ćemo nakon izbora.

Narod neće dozvoliti nasilni scenario

Pojedini lideri SZS-a prete da će silom sprečiti izbore ukoliko se ne ispune svi njihovi zahtevi. Da li tužilaštvo treba da reaguje na ovakve pretnje?

-Tužilaštvo je trebalo da reaguje na mnoge akte nasilja Đilasa, Jeremića i Obradovića, pa nije. I u ovom slučaju se, siguran sam, neće oglasiti. A sto se tiče dva lopova i fašiste, trebalo bi da znaju da bez volje naroda na vlast neće doći, a isti taj narod neće im dozvoliti da na silu bilo šta urade i da bilo koga spreče da obavlja svoju dužnost.

 


 

Komentari (2)

mihajlo

05.08.2019 21:43

Ova vlast samo pokazuje kako se radi i stvara nova budućnost Srbije.

mihajlo

05.08.2019 21:51

Ipak im ovakav scenario neće proći kod građana Srbije.