Ante Pavelić
Profimedia
Ante Pavelić

Profimedia

Ante Pavelić, Foto: Profimedia

Naime, ukoliko španska vlada levog centra usvoji najavljeni zakon o istorijskom sećanju, poglavnik NDH i zapovednik Jasenovca bi trebalo da budu iskopani sa groblja San Isidro u Madridu (Pavelić je sahranjen sa suprugom i ćerkom u porodičnoj grobnici), odnosno Karkasjen u Valensiji (Luburić) i premešteni na neka manja vidljiva mesta ili, što je verovatnije, vraćeni u Hrvatsku, ukoliko takvu želju izrazi zvaničan Zagreb.

Kada se uzme u obzir da je trenutno na vlasti HDZ, čiji se prvi predsednik Franjo Tuđman zalagao da poglavnik NDH Ante Pavelić bude sahranjen u Hrvatskoj, teško je verovati da će ustaški vođa ostati pokopan u Španiji.

S druge strane, na pitanje da li će Pavelića sahraniti u Hrvatskoj, naš najpoznatiji akademik i pesnik Matija Bećković kaže da ima bolji predlog.

Matija Bećković

Alo! / D. Briza

Matija Bećković, Foto: Alo! / D. Briza

 - Nema dileme, Pavelića treba sahraniti u Beogradu. U Kući cveća. To je najbolje mesto za njega - kazao je Bećković za „Alo!“

Prema predloženom zakonu o istorijskom sećanju, kako navodi španski premijer Pedro Sančez, i grobnica diktatora Franka bi trebalo da bude izmeštena iz velikog kompleksa „Doline palih“, koji se nalazi kod Madrida.

Posmrtni ostaci Pavelića i Luberića takođe bi onda morali da budu preseljeni jer su njihovi grobovi mesta za obeležavanje sećanja desničara, što je pitanje kojim će se novi zakon baviti.

Interesantno, hrvatska književnica Vedrana Rudan smatra da je Paveliću mesto u Srbiji.

Vedrana Rudan

printscreen

Vedrana Rudan, Foto: printscreen

 - Pavelića treba sahraniti u Srbiji! Nama u Hrvatskoj on ni za šta ne treba, a vi, pošto se zanimate za njega, slobodno ga sahranite kod sebe - navela je Vedrana Rudan za naš list. 

Dva metka za Pavelića, čekić za Luburića

Na Antu Pavelića je 1957. u Argentini pucao Blagoje Jovović, pripadnik bjelopavlićke četničke brigade, koji ga je pogodio sa dva metka. Pavelić je od posledica ranjavanja preminuo dve godine kasnije, 1959, u Madridu. Vjekoslava Maksa Luburića, zapovednika zloglasnog Jasenovca, koga su i Nemci opisali kao „velikog sadistu koga treba obuzdati“, ubio je Ilija Stanić 1969. u Španiji udarcima čekićem u glavu, nakon čega ga je izbo nožem.

Komentari (1)

Pera Detlic

27.07.2018 11:35

Ubica se vraca na mesto zlocina.