Dragan Šolak
Printscreen Youtube
Dragan Šolak

Printscreen Youtube

Dragan Šolak, Foto: Printscreen Youtube

 Dragan Šolak je vlasnik vile u Ženevi, malteškog pasoša, nekoliko golf terena, aviona vrednog desetina miliona evra i, naravno, jahte... Nedeljnik „Ekspres“ u tekstu „Ko je čovek bogatiji i od Miškovića“ otkriva sve detalje o finansijskoj imperiji tog tajkuna.

- Šolakov uspon počeo je devedesetih godina, kad je trgovao muzičkim pravima za područje bivše Jugoslavije, a zatim se uključio u tržište distribucije filmova za bioskope i kaseta za video-klubove. Važna godina u njegovoj karijeri bila je 2000, kad je u Kragujevcu, u Srbiji, osnovan operater fiksne telefonije KDS. Dve godine kasnije, dokapitalizacijom i spajanjem s istovrsnim firmama iz Beograda, Niša i Novog Sada, prerasta u „Serbia Broadband“ (SBB), a Šolak postaje njegov ključni igrač. Firma uspešno posluje nekoliko godina i razvija se. A onda je 2007. godine objavljena informacija da je SBB prodat za „sjajan“ iznos. Nezvanično se govori o sumi između 170 i 200 miliona evra, tek upola manjoj od one koja je nedavno ponuđena za RTB „Bor“!

U nastavku se osvetljava i kakva je uloga Soroša u celoj toj priči.

- Svoj uspeh Šolak je tada objasnio poslovnom pronicljivošću i kvalitetom usluga. Ono što je tada propustio da kaže, a što se može videti iz depeše američke ambasade u Beogradu od 1. juna 2007. godine, jeste da je inicijalni kapital za SBB zaista obezbedio SEEF, ali da je celim poslom upravljao „Soros private managment fund“. Inicijalni kapital koji je obezbeđen iznosio je deset miliona dolara. Kupac je bio „Mid Europa investment fund“, koji je osnovan i finansiran uglavnom sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Kupac nije menjao menadžment, Šolak je ostao na čelu kompanije, a vreme će pokazati da je upravo on bio ključna osoba - piše u tekstu.

- Godine 2006. je na Britanskim Devičanskim Ostrvima - u još tajnovitijoj poreskoj jurisdikciji nego što je Island of Man - osnovano još jedno društvo: „Cable Menagment Company“. Dokumenti tamošnjeg registra kad je reč o vlasništvu potpuno su neupotrebljivi jer se iz njih ne da zaključiti ko je vlasnik i direktor.

Partija golfa

Urbana legenda kaže da su svojevremeno, a ne tako davno, gospoda Miroslav Mišković i Milan Beko presudno uticali na političke prilike u Srbiji tako što su ishodovali donošenje pravnih propisa koji su pogodovali njihovom poslovanju. Ovo je, naravno, eufemizam. Njihov model poslovanja sa političarima zasnivao se na logici kupovine moći. Model gospodina Šolaka se zasniva na odnosu neizbežnog poslovnog partnera. Ko god ima pretenziju da ostvari politički uspeh ne samo u Srbiji već i u regionu mora da odigra partiju golfa, izgubi je i da na drugom planu postigne dogovor. Taj dogovor će imati naknadnu cenu.

 Nakon akvizicije SBB-a, 2007. godine, u čitavu priču sa kapitalom se uključuje fond „Mid Europa partners“ kroz svoje namenske fondove, koji su finansirali ceo projekat. Sa druge strane, novac koji potiče iz „Mid Europa funda“ iskorišćen je za dalji razvoj i širenje mreže i kompanije SBB u regionu. Kupljeni su kablovski operateri u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji. 

„Mid Europa partners“ i Šolak prodaju „United Group“ 2013. godine KKR-u za nešto više od milijardu dolara. Šolak je i u toj podeli karata ostao na čelu kompanije i osoba koja je zadužena za dalji razvoj. Navodno je ostao i suvlasnik sa udelom od preko 20 odsto.
Cena koju je KKR platio tada za tu kompaniju činila se previsokom. Uostalom, to pokazuje i izveštaj Dojče banke, koja je napravila reviziju poslovanja „United Group“. Prema njima, firma je prezadužena i u ovom momentu visina duga premašuje 1,2 milijarde evra, što je 5,5 puta više od bruto profita i više od 12 puta od neto profita „Junajted grupe“. Ako neko misli da su ljudi iz KKR-a maloumni i da ih je moguće prevariti, onda se grdno vara. Kompanija koja upravlja sa više od 170 milijardi dolara tuđeg novca i bezmalo 20 milijardi sopstvenog nije lak plen balkanskih prevaranata. To nas dovodi zapravo do suštinskog pitanja - šta je cilj KKR-a? Odgovorom na to pitanje dobićemo i odgovor na pitanje šta hoće Dragan Šolak?

Šolakova „United media“, koja poseduje TV kanale „Sport klub“ i N1, jedna od najvećih telekomunikacijskih grupa na Balkanu, u 2016. godini ostvarila je prihod od 440 miliona evra. Šolak u toj kompaniji poseduje 22,11 odsto udela, čiji je vlasnik „Gerrard Enterprises“ sa ostrva Island of Man. Gordana, supruga Dragana Šolaka, poseduje 4,99 odsto udela u „United media“ preko „BVI Cable Management Company Ltd“.

 

 

Komentari (3)

Vlada

16.06.2018 17:22

Kljucna rec u celoj prici je Dolar. Americke firme idu po celom svetu u za sveze nastampane bezvredne papire kupuju realne biznise.

Цицка

16.06.2018 18:37

@Vlada - Pa nije samo d aidu po svetu malo i bombarduju ako ne ide kako treba ali Solak je onda americki tajkun pa i onaj iz CIA je tajkun .

zagor

16.06.2018 18:40

Ko je ovaj?