Crna Gora
AP Photo/Risto Bozovic
Crna Gora

AP Photo/Risto Bozovic

Crna Gora, Foto: AP Photo/Risto Bozovic

Prošireni nalog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore za sprovođenje istrage tereti osam stranih državljana da su bili deo logističke mreže pod komandom bivšeg operativca CIA Džozefa Asada, a sve sa ciljem da izvedu više terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Pročitajte još:

U timu eks operativca CIA Asada, prema pisanju državne „Pobjede“, bila su još i četiri bivša službenika FBI: Ladislao Karbaljos, Džon Džozef di Paolo, Skot Rivas i Horhe Mijar, zatim dvije osobe kojima je specijalnost „protivelektronsko djelovanje“, Joram Frig i Mateos Konstantinu, kao i dvojica Iračana koje je Asad navodno svojevremeno „izvukao“ iz te zemlje i smestio ih u Slovačku, Runi Košaba Jukan el Belatija i Reni Košaba Jukan el Belatija.

Interesantno je da je zbog spasavanja pomenutih Iračana, Asad kao uspješan operativac bio i zvanično pohvaljen od strane Vašingtona, pa se javnost u Crnoj Gori sve više pita — ko ovde koga zamajava? Jer prema zvaničnoj konstrukciji događaja, proizilazi da su „državni udar“ u Crnoj Gori mahom pripremali bivši (ili možda pak aktuelni) agenti CIA i FBI.

Analitičar Boško Vukićević smatra da najnovije proširivanje istrage crnogorskog tužilaštva u slučaju „državni udar“ odavno zalazi u teren nečega što se može nazvati teatrom apsurda, te da besmisao optužnice u odnosu na Rusiju samo dobija na intenzitetu, saznanjem da je među optuženim američkim državljanima ne samo bivši agent CIA, već i četvorica bivših operativaca FBI.

Preporučujemo:

„Izvesno je da bi bivši operativci CIA i FBI, u slučaju da su zaista delovali pod komandom ruskih obaveštajnih službi u navodnoj operaciji ’državni udar‘, automatski bili uhapšeni od strane američkih državnih organa i optuženi za veleizdaju. Kako se to nije desilo, ostaju dve mogućnosti. Prva je da crnogorsko tužilaštvo svojim resursima i obavještajnim mogućnostima nadmašuje saznanja američkih službi. Druga, vjerovatnija, jeste da crnogorsko tužilaštvo u nedostatku dokaza u montiranom procesu pribjegava scenarijima koji zalaze u oblast fantastike, dok kod građanstva izazivaju komičan efekat“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Taj analitičar ipak smatra da je tužilaštvo, koje je oruđe u rukama vladajuće partije, tim besmislenim optužbama samo pokušava da skrene pažnju javnosti sa gorućih problema u društvu, od koji je trenutno najaktuelnija takozvana afera „koverta“, nastala nakon što je jedan od vodećih crnogorskih tajkuna i finansijera vlasti Duško Knežević javnosti prezentovao snimak na kojem se vidi kako u svojoj kući predaje kovertu u kojoj se navodno nalazilo 100.000 evra tadašnjem gradonačelniku Podgorice Miodragu Migu Stijepoviću, za potrebe finansiranja vladajućeg DPS-a.

 

„Ne treba odbaciti ni tu mogućnost da tužilaštvo novim optužnicama u procesu ’državni udar‘, koliko god one smiješno i apsurdno zvučale, želi da skrene pažnju sa aktuelnog slučaja visoke korupcije režimskih zvaničnika, koji je pokrenuo bivši finansijer vladajuće partije Duško Knežević“, jasan je Vukićević.

Podsjetimo, nakon što je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo istragu i raspisalo međunarodnu poternicu za Džozefom Asadom, taj bivši operativac CIA je u dva navrata preko medija u SAD demantovao da ima bilo kakve veze sa navodnim „državnim udarom“ u Crnoj Gori, dok se Vašington istovremeno oglušio o zahtev Podgorice da izruči svog bivšeg obaveštajca Crnoj Gori.