Sobodan Milošević
profimedia
Prebacuje krivicu na pokojnika:Slobodan Milošević

EPA/Saša Stanković

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Saša Stanković

Predlog tadašnjeg rpedsednika SRJ, međutim, glatko je odbila siva eminencija Stejt departmenta, državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt. Usledili su konferencija u Rambujeu, ultimatum, koje nismo mogli da prihvatimo, i NATO agresija.

Dačić, koji je u to vreme bio portparol SPS i blizak saradnik Miloševića, za "Srpski telegraf" navodi da se sve dešavalo krajem 1998. i početkom 1999. godine, pre konferencije u Rambujeu, ali i tokom tog skupa.

- Milošević i Milan Milutinović, tadašnji predsednik Srbije, pitali su direktno Amerikance šta treba da se uradi da ne bi bilo bombaredovanja uz predlog da uđemo u NATO ako treba. Međutim, Olbrajtova je odbila jer je cilj bio da pregovori u Rambujeu propadnu i da dođe do bombardovanja i zauzimanja Kosova - kaže Dačić.

Istu priču potvrđuju i dugi visoki funkcioneri Miloševićevog režima od kojih su neki sami prisustvovali ovi ponudama. Tako bivši jugoslovenski premijer Momir Bulatović kaže:

- O tome postoji zvanični dopis. To je Milan Milutinović predložio Madlen Olbrajt. Na tom sastanku pred Rambuje, kada joj je Milutinović rekao da je Srbija spremna da uđe u NATO, ona se pvo maltene onesvestila jer nije verovala šta joj nudimo. Onda se vratila i rekla: "Ne, to nije opcija."

Čim se vratio iz Haga 2010. nekadašnji predsenik Srbije i ministar spoljnih posloa Milan Milutinović rekao je za RTS da se sa tadašnjom državnom sekretarkom sreo četiri puta. Prema saznanjima nekadašnjeg potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića, nije uspeo ni pokušaj da se opcija ulaska u NATO progura preko tadašnjeg specijalnog predstavnika SAD za Kosovo Kristofera Hila.

- Milošević je ponudio da Srbija, odnosno Jugoslavija, uše u NATO, a da zauzvrat sačuva teritorijalni integritet. Tačnije, da Kosovo dobije maksimalnu autonomiju. Ponudili smo to preko Kristofera Hila još u leto 1998. U haškoj dokumentaciji postoji snimljen odgovor Hila Milutinoviću, koji mu je preneo taj predlog: "Gospodine Milutinoviću, to nije tema. Voz je već pošao sa stanice, ne možete da uskačete na krivini." Taj razgovor je ponovljen i u Rambujeu, ai dobili smo isti odgovor - rekao je Šainović.

Komentari (8)

miroslav moric

01.08.2018 23:43

voz je krenuo kao po obicaju marko oprt kasno dosao na kosovo!niko nije kriv sto su se kasno upalili tj.sve ratove izgubili pa da kosovo zadrze a smi ga oterali 89g ustav drzave jugosl. pljunuli a time slovencima i hrtvatima uz dogovor ajte vi slobodno.ostalo se zna tj.samo blesav covek ne zna.

dragan

02.08.2018 01:44

@miroslav moric - Prijatelju, nismo mi 1989 oterali Kosovo već smo ga vratili u okrilje Srbije kao što bi uradila svaka druga država na našem mestu, a ne da ćutimo i da gledamo kako naš narod terorišu i proteruju odande. Druga je stvar što Americi to nije odgovaralo i što su pokrenuli čitavu mašineriju kako bi nas predstavili kao najveće negativce i sebi dali izgovor da ovde rade šta hoće. Iste stvari su radili tokom 70-tih i 80-tih po Južnoj Americi, samo što mi nismo bili svesni kako sve to funkcioniše .

Billy the pljutz

02.08.2018 03:23

...valjda je otisao i njihov voz zauvek...

mleksrac

02.08.2018 06:47

Što to nije nudio 91. Bušovoj admisnistraciji !!!! nego kad je video da će biti u Hagu . Kakav je bio političar sad nam govori stanje u državi !!!!

Pera

02.08.2018 07:49

Da udjmo u NATO ali bez vas komunista, našta vi niste pristali i desilo se šta se desilo...

KOSIGNAS

02.08.2018 08:28

Ako nije moglo tada, onda ne mora nikada.

Dzergj

02.08.2018 10:48

@KOSIGNAS - koje su to ujdurme a sve bivsi lazovi i propalice kako da ne sad izmisljaju razno razne krive drine i lazi kako bi se oprali i ispali da su velike patriote.

Dzergj

02.08.2018 10:52

Sto ste posejali to ste poznjeli a vi se jos uvek oslanjajte na ove vase lopuze koji vas lazu i mazu dok sa druge strane kradu vas ispred ociju koliko god mogu i sakom i kapom.