Slobodan Milošević
Screenshoot RTS
Sale Đorđević i Slobodan Milošević

Screenshoot RTS

Sale Đorđević i Slobodan Milošević, Foto: Screenshoot RTS

Preporučujemo i:

A BOMBARDOVANJE?

Šimer svedoči šta mu je tačno rekao čovek koji je vladao Amerikom od januara 1993. do januara 2001. godine.

- Kako su se izbori približavali, Klintona je brinulo da će Milošević uspeti da ih pokrade. "Ovi izbori biće važni, ali verovatno neće biti pošteni", rekao je Amerikanac Vladimiru Putinu, novom ruskom predsedniku, dve i po sedmice pre glasanja, što vidimo i iz nedavno obelodanjenih transkripta njihovih razgovora - objavio je Šimer.

Prema rečima američkog stručnjaka za geopolitiku, koji je razgovarao sa čak 130 zvaničnika CIA, Stejt departmenta i Bele kuće, Klinton je Putinu rekao sledeće:

- Milošević gubi na anketama, pa će verovatno pokrasti izbore. Bilo bi poželjno da izgubi, ali verovatno će se postarati da se to ne desi.

Slobodan Milošević

EPA/Anja Niedringhaus

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Anja Niedringhaus

- Jedna NVO finansirana iz SAD obučila je više od 15.000 aktivista za nadzor birališta. Na dan izbora članovi opozicije brojali su glasove rame uz rame sa državnim službenicima. Državni rezultati govorili su da Milošević tesno vodi. Paralelno brojanje, međutim, otkrilo je istinu, debelo je izgubio. Izbili su ogromni protesti. Milošević, nesposoban da suzbije revoluciju narodnih masa, bio je primoran da podnese ostavku - konstatuje Šimer i zaključuje:

- Ruka CIA ostala je skrivena. Dve decenije kasnije, američki obaveštajci, sada već penzionisani, čvrsto su ubeđeni da je njihovo delovanje bilo presudni faktor u pobedi nad Miloševićem.

Bil Klinton

Shutterstock

Bil Klinton, Foto: Shutterstock

OBUKA AKTIVISTA

Šimer dalje navodi u svom tekstu u Forin afersu da su američke organizacije za promociju demokratije, deleći Klintonove brige, nastojale da obezbede da Milošević nema mogućnost da lažira prebrojavanje glasova.

Govoreći o 5. oktobru, Klinton je Šimeru potvrdio da je odobrio da se CIA umeša u izbore 2000. godine u korist Miloševićevih protivnika.

- Nisam imao problem s tim jer Milošević je bio hladnokrvni ubica koji je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi. Tip je bio ratni zločinac. Prešao je prag tolerancije. Nisam smatrao Miloševića demokratskim kandidatom, smatrao sam da on pokušava da se reši demokratije. U Srbiji je fokus CIA bio na tome da izvrši uticaj na umove njenih građana, a ne da manipuliše biralištima - prenosi Šimer šta mu je rekao Bil Klinton.

Pročitajte još: