Sloba i Milo
Ilustracija
Sloba i Milo

Ilustracija

Sloba i Milo, Foto: Ilustracija

Miloševićev predlog Đukanoviću predočio je operativac koji je taj zadatak trebalo da obavi mimo znanja tadašnjih rukovodilaca Službe državne bezbednosti Jovice Stanišića i Vukašina Maraša koji su činili sve što je bilo u njihovoj moći da do dogovora Miloševića i Đukanovića ne dođe.

-Po nalogu Miloševića tadašnji zamenik saveznog ministra unutrašnjih poslova otišao u Crnu Goru. Pošto su Jovica Stanišić i Vukašin Maraš pumpali Đukanovića kako Milošević ima loše konotacije prema njemu i kako će ga ubiti, poenta je bila da njih dvojica ne saznaju da je neko stigao do Đukanovića. Operativac je na putu do Đukanovića menjao tri auta.

Tek je tim trećim stigao kod Đukanovića. Sastanak je trajao četiri sata na kome on prenosi ponudu Slobodana Miloševića – da Milo izađe na izbore i da mu prepušta da bira šta će biti, ili predsednik SR Jugoslavije ili njen premijer. U jednom trenutku Đukanović je samo rekao – pa daleko smo otišli. I na tome se završilo- ispričao je Pajić.

Pajić je dodao da je posle tog tajnog susreta dolazio dva puta u Beograd, iako su ga Stanišić i Maraš savetovali da ne ide, jer će ga Milošević ubiti.

-Bio sam i lično prisutan kada je krajem 1998. godine došao na Savet za nacionalnu bezbednost. Kada je ulazio, bio je vidno uplašen jer smo mi tražili da njegovo obezbeđenje ostane napolju- rekao je Pajić i dodao da bez obzira što se znalo da Milo neće prihvatiti ponudu, Milošević se sve vreme zalagao da održi postojanje SR Jugoslavije.