Korona,vakcina
Tanjug
Korona,vakcina

Tanjug

Korona,vakcina, Foto: Tanjug

Izmene relativno friškog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bile su iznuđenje problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije kovida 19. Trebalo je i zakonom regulisati nadležnost kontrole sprovođenja ovih mera.

Kućna izolacija i bolovanje

Tako će, prema novom zakonu, kada bude usvojen, i počne da se primenjuje, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti i slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju. Ta mera važiće za sve inficirane koji nisu za bolnicu, a nalagaće je specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor, u skladu sa naredbom resornog ministra. Isti doktor će obaveštavati nadležnu epidemiološku službu, a ko će kontrolisati poštovanje ove mere propisaće Vlada Srbije, pišu Novosti.

Da li ćete se vakcinisati protiv korone?

 

U kućni karantin ići će svi koji su bili ili za koje postoji sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim. Ograničenje slobode kretanja i obaveza praćenja zdravstvenog stanja propisivaće se na 14 dana od poslednjeg sumnjivog kontakta. Meru, takođe, donosi infektolog ili drugi doktor i o njoj obaveštava nadležni institut za javno zdravlje, ali i sanitarnog inspektora, i to pismeno. U oba slučaja rešenje o izrečenoj meri je i potvrda o sprečenosti za rad, tokom koje osobi, ako je zaposlena, pripada nadoknada. To je „klasično“ bolovanje za vreme kojeg se isplaćuje 65 odsto zarade.

Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

Izmenama Zakona predviđeno je, takođe, da resorni ministar može da donese odluku o ograničavanju slobode kretanja u svim ustanovama kolektivnog smeštaja, a za kontrolu ove mere biće zadužena sanitarna inspekcija.

Pod najširom lepezom kontrole biće mere koje spadaju u ličnu zaštitu, što podrazumeva i zaštitnu masku u zatvorenom, kao i na otvorenom, ako je tako propisano. Njih će udruženim snagama kontrolisati sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

Vakcinacija može biti obavezna

Izmenama zakona predviđeno je da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva. Dok su za sve ostale vakcinacije troškovi regulisani zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, da su obavezne i besplatne ili preporučene koje osiguranici plaćaju, posebna imunizacija u vreme pandemije može se finansirati iz budžeta Srbije, u skladu sa posebnim aktom Vlade.

Komentari (1)

Dimitrijevic Boris disident

11.11.2020 04:42

dok neizazove gradjanski rat ova rezimska banda se nece smiriti