Ramuš Haradinaj
Profimedia
Ramuš Haradinaj

Profimedia

Ramuš Haradinaj, Foto: Profimedia

Austrija podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola. Austrijanci su tokom neformalnog dela razgovora uverili Haradinaja da će glasati za članstvo Kosova u Interpolu uz čestitke na "izvesnom uspehu" te nove diplomatske akcije Prištine.

Austrijanci i Haradinaj su razmenili podatke koji govore da se učlanjenje Kosova u tu organizaciju više uopšte ne dovodi u pitanje.

Kako piše austrijski "Kurijer" sastanak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem protekao je u prijateljskom tonu, pri čemu se Austrija obavezala da će podržati Kosovo na putu do međunarodne policijske organizacije Interpol, i pri tome će sve učiniti da do toga dođe. 

 

Kako prenose izvori Sputnika u to ime je "pala" i neka vrsta zdravice.

Pročitajte još:

Sednica Interpola na kojoj bi trebalo da se odlučuje o prijemu samoproglašenog Kosova biće održana u novembru u Dubaiju.

Što se tiče vojske Kosova, Austrijanci su vrlo pažljivi. Oni smatraju da prvo mora da se sprovede "pravi dijalog sa svim partnerima".

Priština planira da 2.500 osoba iz civilne zaštite prekomanduje u vojsku Kosova, i da se njihov broj poveća na 5.000.

Po rezoluciji 1244 iz 1999. godine predviađ se prisustvo međunarodnih oružanih snaga na Kosovu, a Austrija spada u države iz kojih dolazi najviše oružanih snaga, čak 429.

Ono što Austriju naviše zabrinjava u vezi Kosova je liberalizacija bezviznog režima, pa to pitanje ima prioritet.

Komentari (2)

dexi

06.11.2018 22:26

Austrijanci, da bog da vam zetovi bili siptari

Goku

07.11.2018 12:41

@dexi - Ako im budu šiptari zetovi onda ce ju imati veći uspeh i podršku. Zato pazi šta želiš?