UBISTVA DECE I SILOVANJA, TRGOVINA ORGANIMA, MASOVNI POKOLJ Šiptarskim liderima preti poziv iz Haga, a neće moći da ih spasi ni IMUNITET

Iako na prvu loptu ovo ne izgleda kao krupna stvar, sa druge strane mogla bi se protumačiti upravo tako jer bi mogla da znači da će sud za zločine počinjene na Kosovu 1998-1999. godine, posle nekoliko godina tapkanja u mestu, konačno početi sa radom.

Konačno će ih stići pravda: Vojnici OVK
Konačno će ih stići pravda: Vojnici OVK, Foto: EPA

Rustem Mustafa Remi, nekadašnji pripadnik terorističke OVK, prvi je i za sada jedini koji je dobio poziv Kancelarije specijalnog tužioca Kosova u Hagu da se javi ovoj instituciji polovinom januara iduće godine.

Iako na prvu loptu ovo ne izgleda kao krupna stvar, sa druge strane mogla bi se protumačiti upravo tako jer bi mogla da znači da će sud za zločine počinjene na Kosovu 1998-1999. godine, posle nekoliko godina tapkanja u mestu, konačno početi sa radom.

Da se stvari izgleda pomeraju svedoči i pisanje prištinske štampe, koja navodi da su istražitelji Specijalnog suda za OVK ovih dana ispitali nekadašnjeg pripadnika ove organizacije Astrita Šabanija, koji izdržava zatvorsku kaznu od 20 godina zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca. On je ispitan zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu jednog Srbina i dvojice Roma u junu 1999. godine.

Ramuš Haradinaj, OVK
Ramuš Haradinaj, OVK, Foto: Facebook

Top 10

Ako se stvari ovako shvate, predstojeći period mogao bi da bude veoma zanimljiv jer, kako se odavno spekuliše, ovaj sud ne bi trebalo da mimoiđe veliki broj aktuelnih predstavnika prištinskih vlasti, naprotiv. Biće tu i sitnijih riba, ali javnost bi verovatno želela pre da vidi, a spekuliše se da bi to moglo i da se desi, one krupne, ratne komandante, zapovednike i sve one čija imena su naročito zvučna u kosovskoj javnosti, od Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, i drugih koji su danas politički predstavnici Prištine i najviši funkcioneri takozvane države Kosovo.

Međutim, da li će tako i biti videće se u narednom periodu, pošto su imena koja bi mogla da se nađu na optužnicama za sada u domenu spekulacija. Ipak, pominjalo se da bi optužnicama moglo da bude obuhvaćeno više od 60 bivših lidera i pripadnika OVK, i da bi među onih top 10 mogli da budu Ramuš i njegov brat Daut Haradinaj, zatim kosovski predsednik Hašim Tači i njegov ujak Azem Sulja, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj, aktuelni zamenik ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku... Optužnice bi mogle da budu podignute i kada je reč o nekim javnosti manje poznatim imenima, a opet viđenijim pripadnicima OVK poput Šukri Buje, Sokolja Dobrune...

Kadri Veselji
Kadri Veselji, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Iako se spekuliše da bi sve nosioce političkih funkcija i bivše pripadnike OVK do daljnjeg mogao da spase imunitet, to je malo verovatno jer, bar bi tako trebalo da bude, nijedan političar ili komandant bivše OVK neće moći da ga ima pred Specijalnim sudom.

Ono što se sporadično navodi kao razlog zbog koga bi svi ovi politički prvaci mogli da budu neko vreme na stend-baju je postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koje je sve izvesnije i koje bi, ako je suditi po tonovima iz EU, moglo da se desi u narednim mesecima.

Tači i ekipa

Kosovski predsednik Hašim Tači svaki čas se pominje kao osoba koja će biti obuhvaćena jednom od optužnica. Njegova odgovornost je i politička, jer je bio lider i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Osim toga, on je bio i jedan od komandanata takozvane “Dreničke grupe”, a u izveštaju izvestioca EU Dika Martija iznesena je sumnja da je organizovao trgovinu organima zarobljenih Srba.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: Tanjug/AP

Prištinski mediji su u više navrata navodili da bi optužnica mogla da bude podignuta i kada je reč o Tačijevom ujaku Azemu Sulji, koji je bio jedan od osnivača OVK, i to zbog serije ubistava političkih protivnika, čime se bavio i “Euleks” u istrazi pod nazivom “Blaca 2”.

Na meti tužilaštva mogao bi da bude i aktuelni predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, koji je tokom ratnih godina na KiM bio prvi čovek obaveštajne službe OVK, takozvane ŠIK. Bio je i jedan od najuticajnijih komandanata u OVK, ali ne toliko eksponiran, pa su ga često nazivali i “gospodar Kosova iz senke”. I on se pominje u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata na KiM. Prema navodima medija, on je bio i deo grupe “Crna ruka”, u okviru koje je zajedno sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca.

Braća Haradinaj

Spekuliše se i da bi aktuelni kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ali i njegov brat Daut, mogli da budu spakovani za Hag. Sukobi sa srpskim snagama na KiM doveli su do toga da protiv njega budu podignute optužnice za ratne zločine, ali ga je Haški tribunal dva puta oslobodio. Bio je komandant operativne zone Dukađini (Metohija), učestvovao u napadima na policiju, mučenjima, ubistvima... Srpske vlasti ga terete i za silovanja i ubistva, čak i dece, što srpske što albanske nacionalnosti.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: Ognjen Radošević/Alo!

Njegov brat Daut mogao bi da bude optužen za ista krivična dela kao i sam Haradinaj. Međutim, to nije sve, jer se on pominje i kao glavnoosumnjičeni zbog zločina na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u jezero, gde je kasnije pronađeno 39 tela. Takođe, pominje se i kao osoba koja je uključena u pojedina nerešena ubistva političkih rivala i stranaka koje su proistekle iz terorističke OVK.

Na spisku je, navodno, i Agim Čeku, nekadašnji komandant OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, za koga se sumnja da je i lično činio ratne zločine, ali i da nije sprečavao da oni budu učinjeni. Spekuliše se da je njegov brat, upravo pod njegovim patronatom, ključni kosovski švercer oružja.

Dokaza, nezvanično se može čuti, imakOSOVSK dovoljno i protiv Šaipa Muje, komandanta OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK, Šukri Buje, koji se sumnjiči za učešće u nekim zločinima tokom rata, a među njima je i napad na albansku porodicu u gradu Godan u Lipljanu, kao i Sokolja Dobrune, koji je, kako se navodi, bio egzekutor za potrebe OVK. n

Mandat tužilaštva

Specijalno tužilaštvo ima mandat da istraži više od 70 krivičnih dela u okviru ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koje je počinila OVK, i ima pravnu osnovu za istragu i krivično gonjenje zločina tokom 1998, 1999. i 2000. godine, od ubistava, deportacija manjina, ubijanja političkih protivnika, trgovine ljudima...

Ljimaj oslobođen na Kosovu

Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj , Foto: Profimedia

Ime još jednog aktuelnog političara, trenutnog zamenika kosovskog premijera Fatmira Ljimaja, pominje se kao jedno od onih koje bi optužnice suda za OVK mogle da obuhvate. On je svojevremeno bio komandant OVK za region Mališeva. Njega je ove godine sud u Đakovici oslobodio optužbe za ubistvo dvojice civila, Ramiza Hodže i Seljmana Beriše, koja su se desila u oktobru 1998. godine baš u opštini Mališevo. Međutim, ova ubistva mogla bi da budu predmet insteresovanja Specijalnog suda.

 

Pratite nas na Fejsbuku Instagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Darko
  12/12/2018 - 12:16
  Stici ce ih pravda...
 • Korisnik: Dakki
  11/12/2018 - 14:54
  Stici ce ih pravda...
 • Korisnik: Marijana
  11/12/2018 - 12:11
  Valjda će pravda i njih da stigne uskoro.
 • Korisnik: manja
  11/12/2018 - 08:22
  Uzas.
 • Korisnik: Olja
  11/12/2018 - 07:01
  Trebaju odgovarati za sve svoje zlocine po hitnom postupku i biti kaznjeni najostrije jer je ovo bukvalno pokusaj istrebljenja Srba.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi