Kosovo
Tanjug/Dimitrije Goll
Kosovo

Tanjug/Dimitrije Goll

Kosovo, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpredsednik takozvane kosovske vlade Dardan Gaši izjavio da će pregovarački tim Prištine tražiti formiranje suda za ratne zločine koje je na Kosovu, kako kažu, počinila Srbija.

"Odlučni smo da tražimo pravdu za ratne zločine", rekao je Gaši televizijskoj stanici Kohavision, dodajući da će prištinska pregovaračka delegacija nastojati da bude formiran međunarodni sud za Srbiju, koji će se baviti zločinima, prenosi RTS.

Pročitajte još:

 

Gaši, inače član novoformiranog prištinskog pregovaračkog tima, preneo je da je sastanak sa Federikom Mogerini u Briselu 8. januara bio dobar i suštinski, i da su na njemu otvorene teme koje uopšte nisu postavljane u tehničkim razgovorima.

Teme koje je delegacija pokrenula, a koje nisu bile pokrenute ranije, su ratni zločini i pitanje nestalih osoba, dodao je Gaši.

"Više ne postoji tehnički dijalog, to je politički dijalog koji se mora okončati političkim dogovorom. Mora se završiti uzajamnim priznavanjem. Srbija ima informacije o tome ko je počinio zločine, a sada će državna delegacija ući u dublje teme", rekao je Gaši.

"Teme ratnih zločina i nestalih osoba su ključne za nas", ponovio je Gaši.