Siniša Mali
privatna arhiva
SIniša Mali

privatna arhiva

Siniša Mali , Foto: privatna arhiva

Ministar je istakao da mu je drago što su investitori prepoznali napore Vlade RS u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, o čemu najbolje govori podaci o obimu stranih direktnih investicija, koje iznose oko 1,8 milijardi evra od početka godine. Mali je rekao i da u Srbiji postoji makroekonomska stabilnost, da je nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijski niskom nivou od 7,3%, te da očekuje da će Srbija na kraju godine biti među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o BDP-u.

Kako je dodao, sada je važno da se još više investira u infrastrukturu, jer to takođe utiče na dolazak investitora, ali i u zdravstvo i obrazovanje, kako bi privredni rast u Srbiji bio još brži.

Ministar Mali je rekao i da je Srbija mnogo naučila od Izraela, naročito u domenu inovacija, te da smo u poslednjih nekoliko godina otvorili naučno – tehnološke parkove u Beogradu, Čačku, Nišu i Novom Sadu, kao i da u njima uspešno posluje na hiljade firmi. Trenutno je učešće IT sektora u BDP-u oko 6%, što je mnogo više nego ranije, a ministar smatra da to može da bude još mnogo više. Rekao je i da je Srbija 2019. godine imala izvoz IT proizvoda i usluga koji je veći od 1.5 milijarde evra.

Sagovornici su zaključili da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, te da će još boljim odnosima, pre svega ekonomskim, doprineti otvaranje zajedničke državne kancelarije u Jerusalimu koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje, posebno u domenu inovacija.

Pročitajte još: