Siniša Mali
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/
Siniša Mali

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Siniša Mali, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

On je podsetio da je deo te najskuplje obveznice uspešno refinansiran krajem prošle godine, po finalnoj kamatnoj stopi u evrima, nakon realizacije hedžing transankcije od 1,066 odsto.

- Mi smo uložili veliki napor da bukvalno vadimo kestenje iz vatre, koje su nam u amanet ostavili Đilas, Nikezić i njihovi pajtosi. Tada smo imali njihovo bahato divljanje i nebrigu za građane, a sada im smeta najnoviji uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala. Naime, smeta im što smo uspešno iskoristili još uvek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovali državne obveznice na rok od 12 godina . Zanimljivo je da nam u septembru ove godine dospeva još 700 miliona dolara od već pomenute Nikezićeve obveznice, tako da ćemo upravo ovaj novac koji smo sada dobili koristiti da vratimo njegove stare i skupe dugove - naveo je on.

Podsetio je da je usled velike tražnje, delegacija Republike Srbije uspela da smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina, čime je dodatno produžena kriva prinosa srpskih obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

- Mi smo, za razliku od takvih, uspeli da izgradimo i očuvamo makroekonomsku stabilnost i da ostvarimo poverenje investitora, iako se čitav svet suočava sa velikim posledicama virusa korona, što nesumljivo utiče na ekonomiju. Osim toga, dinarske obveznice emitovane na domaćem tržištu će biti uključene u indeks J.P. Morgan GBI-EM index, što je neverovatan uspeh. Istovremeno, ni u jednom momentu neće biti ugrožena održivost našeg javnog duga, koji ćemo čvrsto držati na nivou ispod 60 odsto, što je nivo koji propisuje Mastriht - naveo je Mali i dodao da je Republika Srbija održala svoje javne finansije i javni dug pod kontrolom, u trenutku kada je globalni dug na istorijskom maksimumu i iznosi oko 277.000 milijardi dolara i kada su se države širom sveta zaduživale ne vodeći računa ni o kamatnim stopama, ni o visini duga.

Ocenio je i da, Nikezić i njemu slični ljudi poljuljanog morala i ne mogu ništa drugo da rade, osim da iznose neosnovane, paušalne kritike, jer, kako je ocenio, najverovatnije smatraju da će takvim lažima moći ponovo da se uvale u fotelju i da nastave da kradu.

Pročitajte još: