Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai Ugovor za finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare, deonica do Pločnika, koji će, kako je Mali istakao, doprineti ekonomskom razvoju celog regiona.

Istovremeno, potpisan je i Ugovor o projektu izgradnje tog dela auto-puta, koji su sa predstavnicom EBRD-a potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, kao i direktor JP „Koridori Srbije“ Aleksandar Antić.

Ukupna vrednost projekta je 225 miliona evra, od čega EBRD današnjim sporazumom obezbeđuje 85 miliona evra. Ministar je istakao da Evropska investiciona banka projekat finansira sa 100 miliona evra, a da preostalih 40,6 miliona evra u vidu donacije obezbeđuje Evropska unija.

Ministar Mali je naveo da su ovi sporazumi između Vlade Republike Srbije i EBRD-a, korak bliže realizaciji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji nas očekuje naredne godine – izgradnja Auto-puta mira, od Niša ka Merdarama, i ka Prištini.

Mali objasnio da se jedan sporazum odnosi na implementaciju projekta, dok se drugi odnosi na završetak celokupne strukture finansiranja za deo do Pločnika, i dodao da se početak radova očekuje sredinom naredne godine.

„Ovaj projekat je za nas veoma važan iz dva razloga. Prvi razlog je što je ovo deo Vašingtonskog sporazuma koji smo potpisali pre dva meseca, a drugi je činjenica da će ovaj auto-put doprineti regionalnom razvoju, bržem protoku roba, ljudi, ali i bezbednijem saobraćaju. Sve to zajedno će dalje unaprediti ekonomsku povezanost i ekonomski razvoj celog regiona“, naglasio je ministar finansija.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Mali je istakao da se projekat izgradnje Auto-puta mira u potpunosti uklapa u plan Srbija 2025, čijom implementacijom će se u narednih pet godina u infrastrukturu investirati preko 14 milijardi evra.

Ministar se osvrnuo i na planirane kapitalne investicije u 2021. godini i tom prilikom naglasio da će se budžetom za narednu godinu obezbediti rekordnih 330 milijardi dinara, što predstavlja 5,5 odsto BDP-a Republike Srbije.

„Nikada više novca nije obezbeđeno za kapitalne investicije. U proteklih pet godina izgradili smo preko 350 kilometara novih auto-puteva, naredne godine krećemo sa izgradnjom još jednog“, rekao je Mali.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da će ovaj projekat Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

„Politika predsednika Republike i Vlade Srbije je da ruši sve granice i da otvara ekonomsku perspektivu kako bismo svi išli napred. Vreme koje dolazi ispred nas neće biti perspektivno u smislu investicija privatnog sektora, tako da mi kao javni sektor moramo da to kompenzujemo i da održimo našu ekonomiju kako bi očuvali sve one vrednosti koje smo prethodnih pet godina kao Vlada Republike Srbije postigli“, rekao je Momirović.

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai izjavila je da je ovo jedan od ključnih projekata Evropskog investicionog plana Evropske unije i istakla da će EBRD i dalje sarađivati sa Vladom Srbije kako bi pomogli finansiranju ostalih delova ovog auto-puta, ali isto tako i svih drugih ključnih infrastrukturnih projekata u Republici Srbiji.

Pročitajte još: