Bil Klinton, Hilari Klinton
AP
Bil Klinton, Hilari Klinton

AP

Bil Klinton, Hilari Klinton, Foto: AP

 

Cilj Albanaca je da do 5. juna ove godine potpuno zauzmu sever Kosova i Metohije, a očigledno je da su za upad u srpske opštine imali saglasnost svojih mentora.

Da bi uspeli u nameri da ostvare kontrolu u srpskim opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, Albanci moraju ukloniti „prepreke“ koje ih mogu ometati u toj nameri. Iz tog ugla treba posmatrati hapšenje Srba i najavu novih akcija ozloglašene jedinice ROSU.

Vojska Srbije

Vladimir Marković/Alo

 

 

Početkom juna u Prištini će boraviti Vesli Klark i Klintonovi, koji su Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju naredili da dotad reši pitanje severa Kosova i Metohije.

Milan Ivanović, direktor KBC-a u Severnoj Mitrovici, kazao je da je Prištini sasvim dovoljno da neko bude Srbin da bi bio uhapšen.

- Kada nema nekog delikta, dovoljno je da budeš Srbin i onda ćeš biti uhapšen, pretučen i maltretiran. Još gore ćeš proći ako si lojalan državi Srbiji. Pa i ja sam dva puta prolazio kroz to, pa sam morao da se sklanjam dok se stvari ne slegnu. Očekujem da se nasilje, nažalost, nastavi i da Priština otvori nove krugove nasilja nad Srbima. Sigurno je da dolazak Klarka i porodice Klinton ima veze i s poslednjim napadima na srpski narod, pošto Priština želi da im pokaže da vlada severom Kosova i Metohije - rekao je Ivanović za „Alo!“.

Bil Klinton, Hilari Klinton

AP

Bil Klinton, Hilari Klinton, Foto: AP

 

Nebojša Čović, bivši predsednik Koordinacionog centra za KIM, očekuje da će slični incidenti biti ponovljeni, a provokacije, kako je rekao, mogu se intenzivirati u periodu od 5. do 12. juna.

- Tada Priština pravi feštu povodom „oslobođenja“. Srbija bi trebalo da primeni „mere za odvraćanje“, slično kao kada Amerikanci pošalju nosač aviona za Iran i kažu da to rade zarad mira i odvraćanja - rekao je Čović i dodao da će Albanci kroz priču o borbi protiv kriminala pokušati da nastave etničko čišćenje Srba s KIM.

ROSU

printskrin

 

- Srbija treba da bude spremna i na najgoru varijantu, neke nove incidentne situacije, ali prošla su vremena kada bi neko mogao da nas bombarduje - kazao je Čović.

Srbi s Kosova i Metohije juče su okupljanjem u Severnoj Mitrovici u znak protesta zbog upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever i hapšenja Srba, još jednom pokazali da je nesalomiva njihova rešenost da ostanu „svoji na svome“. Poručili su i da je srpski narod na Kosovu i Metohiji pokazao hrabrost, slogu i jedinstvo. Srđan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka, gde je juče prilikom upada specijalaca kosovske policije bilo najdramatičnije, rekao je da tolike brutalnost i osionost nisu zapamćene u tom mestu. Kako je rekao, juče nije uhapšena nijedna osoba sa spiska takozvanih švercera, odnosno ljudi koji imaju veze s privrednim kriminalom, već je uhapšeno 11 građana koji nemaju veze s privredom i biznisom.
Pritom su, kaže, specijalci demolirali četiri kuće, jednu kafanu, 30 vozila, a uništeno je i šest kamiona.

Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

 

 

„I na kraju su i pucali“, rekao je Vulović.

Šiptarski tužilac najavio nova hapšenja Srba!

Potraga za osumnjičenima se nastavlja, nismo sve uhapsili. Obavili smo pretres na više lokacija, ali ih nismo tamo pronašli. Policija za njima još traga, rekao je Sile Hodža, specijalni tužilac iz Prištine, samo nekoliko sati nakon upada pripadnika ROSU na sever KIM, gde je uhapšeno 30 ljudi, a najmanje 150 njih je pretučeno.

 

Tačija ni NATO neće spasti

Priština, uz podršku zapadnih mentora, pokušava da jednostranim potezima i protivpravnim delovanjem uspostavi novu realnost u kojoj će Albancima biti sve dozvoljeno, smatra Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KIM, koji smatra da Srbija ima mogućnost da pošalje preventivno upozorenje na osnovu svojih ojačanih odbrambenih kapaciteta.

- Nije jednostavno odlučiti se za upotrebu tih kapaciteta, ali podizanje nivoa borbene gotovosti trebalo bi da bude dovoljno upozorenje Albancima da ne nastavljaju s nasiljem, kazao je Drecun, koji je Tačiju poručio da prestane da se krije iza NATO. - Neće ga zaštititi ni NATO ni niko drugi, ako pokuša da napravi novi pogrom nad srpskim narodom - kazao je on.

 



 

Komentari (1)

Miki

30.05.2019 08:42

Tome se mora stati na put!