Šešelj, Zorana Mihajlović
Printscreen Youtube

 

Šešelj, Zorana Mihajlović

Printscreen Youtube

Šešelj, Zorana Mihajlović, Foto: Printscreen Youtube

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, reagovala je danas na optužbe lidera radikala Vojislava Šešelja da je umešana u nameštanje poslova trgovine i skladištenja naftnih derivata, rečima da je još jednom pokazao da je reč o "džuboks političaru" koji napada samo one za koje mu neko plati.

Ovog puta očigledno je da zastupa stavove onih malobrojnih "kompanija za trgovinu naftom i naftnim derivatima koje ne žele da rade po zakonu", rekla je Mihajlovićeva komentarišući pitanje koje je Šešelj postavio predsednici Vlade Srbije o sprovođenja Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Ona podseća da je Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama usvojen još 2010. i od tada su počeli da teku rokovi da firme koje koriste usluge vodnog transporta, uključujući i naftne kompanije i njihove prevoznike, usaglase svoje poslovanje sa odredbama zakona.

Zorana Mihajlović

Alo!/Masanori Jošida

Zorana Mihajlović, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

"Razumevajući situaciju i potrebe svih učesnika na tržištu nafte i derivata nafte, već dva puta je produžavan rok za usaglašavanje njihovog poslovanja sa odredbama zakona, a u prethodnih devet godina Ministarstvo je pružalo stručnu pomoć i podršku kompanijama iz naftnog sektora da urede svoj pravni status u skladu sa zakonom", dodala je Mihajlovićeva.

Navela je i da ne postoji nikakva umešanost Ministarstva koje vodi ni u kakav kriminal i šverc goriva, kako to tvrdi Šešelj, jer kompanija koju je naveo, kao i ogroman broj kompanija koje se bave trgovinom i skladištenjem nafte, rade po zakonu.

"Činjenica je da postoje još najmanje dve firme koje odbijaju da posluju po važećem zakonu i po svoj prilici Šešelj brani njih", kazala je Mihajlovićeva.

Vojislav Šešelj

Printskrin

Vojislav Šešelj, Foto: Printskrin

 

Šešelj je danas na konferenciji za novinare u Skupštini rekao da je Zakon o plovidbi i lukama devet puta menjan i da su svaki put u njega unete odredbe koje komplikuju preregistraciju firmi, koje se bave poslovima trgovine i skladištenja naftnih derivata.

Ta preduzeća, tvrdi, zbog toga teško mogu da ispune te odredbe, a ispunila su ih samo dva, dok su ostala sada praktično pred ukidanjem.

On navodi da je jedna od te dve firme strana - "Mitan Oil' čiji je vlasnik Vanja Špiljak, sin nekadašnjeg hrvatskog političara Mike Špiljka, koji je osamdesetih godina bio jedan od direktora zagrebačke "Ine", za koga tvrdi da je ukrao tanker nafte na Atlantskom okeanu sa više od 10.000 tona nafte.

Šešelj je uz to dodao da je "Mitan Oil" glavni snabdevač naftnim derivatima NATO pakta na KiM, te u susednim zemljama.,.

Šešelji nije naveo dokaze za svoje tvrdnje da da je Mihajlovih nameštala poslove ovim firmama i za to, kako tvrdi, uzimala proviziju.

Komentari (1)

Luka

03.12.2019 18:43

Sa “zaradjenim” novcem Vanja Spiljak,izgradio je modernu marinu za smjestaj luksuzni jahti u Novom Vinodolskom