Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Lider Srpske Radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je gostovao u emisiji "Novo jutro" na televiziji Pink. Tom prilikom, Šešelj se osvrnuo na skorašnji napad na srpske vaterpoliste u Splitu i proteste na ulicama gradova Srbije.

PROČITAJ JOŠ:

Naime, poslanik Hrvoje Zekanović optužio je poslanika Pupovca za govor mržnje i dodao da mu je žao što Pupovac nije 1995. na traktoru izbegao u Beograd.

Šešelj je na to rekao da je Pupovac "jedan od preostalih Srba kome nude da izbegne na traktorskoj prikolici".

Milorad Pupovac

Tanjug

Milorad Pupovac, Foto: Tanjug

Na pitanje da li je to konačno rešenje srpskog pitanja u hrvatskom saboru - da li su to evropske vrednosti i zbog čega Evropa ćuti, Šešelj je odgovorio da "Hrvatska neprekidno takve vrednosti propoveda i zbog takvih vrednosti je po ubrzanom postupku primljena u Evropsku uniju".

- Tu je dosta pomogao onaj naš izdajnik Boris Tadić. On nijedno spoljno pitanje nije postavio u kontaktima sa predstavnicima Evropske unije u fazi prijema Hrvatske, računajući da će onda Hrvatska podržati učlanjenje Srbije u EU. Grdno se prevario. Naravno, nije on kriv što je glup, ali je Srbija nezasluženo dobila tako glupog čoveka na svom čelu - rekao je.

Napad na srpske sportiste u Splitu

Prokomentarisalo se da se tada nije postavilo ni pitanje imovine, ni stanarskih prava, ni zločina nad srpskim narodom, a zatim je Šešelj dodao da se nije govorilo ni o okupaciji Republike Srpske Krajine.

PREPORUČUJEMO:

- Ja mislim da je to međunarodno pitanje i dalje otvoreno i ja o tome govorim neprekidno, na svakom mestu. Nema pomirenja između Srba i Hrvata dok traje okupacija Republike Srpske Krajine. Ovo što se desilo u Splitu mene nije iznenadilo. Iz toga treba izvući značajne poruke - kazao je Šešelj, govoreći o skorašnjem napadu na Zvezdine vaterpoliste u Splitu, pa dodao:

Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu

Youtube, screenshot

Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu, Foto: Youtube, screenshot

- Nisam ja za to da se obustave svi sportski susreti između naših reprezentacija, ali kad Srbi idu u bilo koje mesto Hrvatske, osim možda Istre i tako nekih pitomijih sredina, da im je nauk da ne izlaze iz hotela, da se zabarakadiraju u hotelu ako treba. Naravno, ovi momci koji su bili napadnuti nisu baš dali primer poželjnog ponašanja i nisu se baš proslavili. Njih je napalo pet splitskih baraba, probisveta. Na fotografijama se vidi da su to besposličari sa splitske rive.

Zatim je iskritikovao i način na koji su se srpski vaterpolisti reagovali na ovaj jezivi napad.

- I oni su morali da se brane, a ne da beže! Ja da sam u njihovim godinama, da imam takvu snagu i kondiciju kao svaki od njih, ja bih se sa njih pet pobio! Uostalom, čemu služe noge od stolica, čemu služe flaše sa stola? Flaša kad se razbije i drži u ruci, to je ubojito oružje. Ne bi im mogli ništa. A oni beže glavom bez obzira, i jedan o drugom ne brine! Ne bih ja prijatelja sa kojim sam sedeo u kafani ostavio u nevolji.

Za golmana Zvezde Aleksandra Kralja, koji je prilikom incidenta vikao da je crnogorac u pokušaju da se time odbrani od napadača, ipak je imao najoštrije reči.

- Onaj nesrećnik potrčao i skočio u more. I onda iz mora viče: "Nijesam ja Srbin, ja sam Crnogorac", pa baca srpsku, odnosno Zvezdinu majicu sa grbom! Pa taj više ne sme nikad da zaigra ni za jedan srpski klub.

Za devojku koja je pomogla sportisti da izađe iz vode, rekao je kako će je možda sugrađani gledati popreko, ali da joj se ništa strašno neće desiti.

PREPORUČUJEMO:

- Nije hrvatskoj vlasti drago što se ovo desilo. To vidimo iz činjenice da je policija relativno brzo reagovala.

Da bi se izbegli izbegli napadi slične prirode u budućnosti, lider srpske radikalne stranke savetovao je sledeće:

- Neka se zabarikadiraju u hotelu, pa neka izađu na teren. Pa neka pobede na terenu, pa onda brže-bolje u hotel. A na terenu ako ih napadnu, onda svi za jednoga, jedan za sve.

Samo je Srbija prirodno nastala država

Šešelj je upitan za mišljenje o teoriji da države u regionu ne žele jaku Srbiju, na šta je on odgovorio da je to istina, a svoj odgovor obrazložio.

- Svakom smeta jaka Srbija. Jer ove druge države zapadno od Srbije su improvizovane. Nijedna nije prirodno nastala kao država, samo je Srbija tako nastala. Imrpovizovane su voljom stranih sila. Kada je to Hrvatska postala država? Da nije bilo zapadnih sila, Vatikana i Nemačke u prvom redu, kada bi ona uspela da se otcepi? Kada bi BiH postala nezavisna država? Kada bi se Crna Gora, posle ujedinjenja, odvajala od Srbije da nije bilo volje stranih sila?

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Provokacije Albanaca

Šešelj je takođe pomenuo i izjavu bivšeg američkog ambasadora u Srbiji Vilijama Montgomerija, koji je rekao da će Kosovski Albanci provocirati Srbiju da reaguje na pogrešan način, pa zatim poručio da na država na to ne sme da nasedne.

Kako kaže, on iako se slaže da Srbija ne sme nasesti na provokaciju, dodao je da u jednom slučaju se ipak mora reagovati.

- Ako to bude ozbiljan napad na tamošnje srpsko stanovništvo, Srbija mora reagovati, makar to smatrala provokacijom. Postoji jedna granica posle koje Srbija ne sme pokazivati toleranciju.

Primena Briselskog sporazuma

Iako je, kako je pomenuo, Radikalna stranka neuspešno osporavala primenu Briselskog sporazuma, smatra da je vreme za Srbiju da nešto dobije iz pomenutog sporazuma.

- Sve što je dosad realizovano je uglavnom korisno za Albance, a sada je došlo na red da se realizuje ono što Srbima nešto znači.

Protesti na ulicama

Lider radikala se dotakao i protesta koji se već nekoliko nedelja održavaju na ulicama Beograda i drugih gradova širom Srbije, a imao je i par reči o novom predsedniku PSG-a.

Sergej Trifunović

Alo.rs

Sergej Trifunović, Foto: Alo.rs

- Ko stoji iza njih (protesta)? Zapad je nezadovoljan ovom koalicijom Savez za Srbiju. Zapad još traga za pravim liderom pro-zapadne opozicije koga bi hteli da dovedu na vlast. Ova dvojica braće Trifunovića to nisu u stanju. Branislav nekako i deluje ozbiljnije, a ovaj Sergej je kompletan idiot, on tako i izgleda. On izgleda kao težak psihopata - ispričao je on.

Što se tiče organizacije, Šešelj je izneo i svoju teoriju o tome ko upravlja protestima iz senke. Mišljenja je da je u pitanju Srđa Popović, srpski politički aktivista poznat kao jedan od osnivača i vođa studentske organizacije Otpor, koji je takođe bio blizak sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem.

Dea ĐurđeviĆ

Screenshoot Instagram

Dea ĐurđeviĆ, Foto: Screenshoot Instagram

- U pozadini postoji nešto o čemu niko još ne govori. Postoji organizacija kojom rukovodi Srđa Popović. I ta organizacija iz pozadine vodi ove demonstracije. Naša štampa je otkrila da je Srđa Popović školovao u Beogradu ove pro-zapadne pozicionare iz Venecuele. On po principu organizacije rada otpora sada rukovodi ovim zbivanjima na srpskim gradskim ulicama i da režim to mora imati u vidu i policija mora reagovati.

O Dei Đurđević sve najlepše

Pred sam kraj gostovanja u emisiji, Šešelj je dodao kako mu je ipak bilo neprijatno, "jer je mnogo nedostajala Dea Đurđević".

- Nadam se da će se vratiti što pre, jer mi je nekako, moram priznati, neuporedivo lepše i lakše sa njom nego sa tobom. Tebi svaka čast, ali Dea je Dea. Pogotvo sad kada se pokazala kao veliki junak, kao veoma čvrst karakter - rekao je voditelju Predragu Sarapi, koji se sa njim složio.

Podsećamo, TV voditeljka Pinka Dea Đurđević teško je bila povređena u saobraćajnoj nesreći prošle nedelje, kada ju je autobus udario nakon što je izlazila iz svog automobila. Detalje o nesreći, kao i Deinom stanju, možete pročitati OVDE.

Komentari (1)

Marko

15.02.2019 20:28

Sve tacno Vojo.Ovaj sto je rekao da je crnogorac i bacio ders kluba za koji igra i prima novac je skandal