Patrijarh sa ambasadorima SAD
SPC
Patrijarh sa ambasadorima SAD

SPC

Patrijarh sa ambasadorima SAD, Foto: SPC

Raskol u pravoslavlju, koji je započet kada je Vaseljenska patrijaršija uprkos snažnom protivljenju ruske crkve dala autokefalnost ukrajinskoj crkvi, dodatno je produbljen kada je ta autokefalnost priznata i na vanrednom sastanku Jerarhije Pravoslavne crkve Grčke. A izgleda da su Amerikanci pomislili da bi i SPC trebalo da krene stopama Grka pa su nam poslali specijalnog izaslanika da tu priču malo pogura...

Naime, pre nekoliko dana Sem Braunbek, ambasador SAD za verske slobode, bio je u poseti srpskom patrijarhu Irineju u Beogradu, a već danas sastaće se u Crnoj Gori s mitropolitom Amfilohijem. Braunbek, koji je inače bio ključni pregovarač početkom juna, kad je počeo da lomi grčku crkvu da prizna ukrajinske raskolnike, kako saznajemo od izvora iz vrha SPC, pokušao je ovom prilikom da izvrši pritisak na patrijarha i da mu objasni da SPC za svoje dobro treba da „malo koriguje“ svoj stav prema Pravoslavnoj crkvi Ukrajine!

- Braunbek je to provlačio pričajući o verskim slobodama, ali Irinej je prozreo njegove namere. Kulturno je popričao sa njim, a svaki Braunbekov pokušaj da nagovori patrijarha da okrene leđa Rusima - propao je. Patrijarh mu je na „dobronamerne savete“ da bi trebalo da porazmislimo o priznaju ukrajinskih raskolnika u nekoj daljoj budućnosti, uzvraćao osmehom, što je Braunbeka nerviralo - priča naš izvor detalje ovog sastanka, podsećajući da Grci ne bi priznali ukrajinsku crkvu da nije bilo intervencije ovog diplomate iz Amerike.

Na sajtu SPC povodom pomenutog sastanka objavljeno je samo kratko i šturo saopštenje u kojem se kaže da je 11. novembra patrijarh primio ambasadora SAD za verske slobode i da su sastanku prisustvovali ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri sa saradnicima kao i šef patrijarhovog kabineta.

Patrijarh Kiril i Raul Kastro

Profimedia

Patrijarh Kiril i Raul Kastro, Foto: Profimedia

Verski analitičari nemaju dilemu da je raskol zbog ukrajinskog pitanja između Grka i Rusa zapravo geopolitički plan Vašingtona. 

- Vašingtonu je problem da NATO države koje su iza linije istočnog fronta budu u bilo kakvim vezama s Rusijom pa i verskim. Stoga je pravoslavnim crkvama nametnuta podela na proruske i progrčke crkve, s tim što se ide na to da sve budu progoričke sem ruske crkve. Srpska crkva je kao i srpski narod uvek negde na raskršću pa i po ovom pitanju. Američki uticaj na Balkanu je izuzetno jak, dok je s druge strane narod većinski proruski i rusofilski orijentisan - objašnjava Željko Injac, verski analitičar.

Govoreći o poseti Braunbeka Crnoj Gori, kaže da tamo „gde su pritisci na SPC sve izraženiji, američka diplomatija može da odigra pozitivnu ulogu pod uslovom da još kontroliše Mila Đukanovića“.

- Amerikancima bi bila značajna podrška Srpske pravoslavne crkve u vezi s geopolitičkim pitanjem ukrajinskih raskolnika, ali je pitanje koliko su Amerikanci spremni da budu konstruktivni po pitanju problema koje ima SPC u Americi i regionu. Pitanje je šta su Amerikanci ponudili Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Realno, SPC je najveći problem Kosovo i Metohija te očuvanje naroda i svetinja na Kosovu, a potom imovina i status u Crnoj Gori - zaključuje naš sagovornik.

Od patrijarha pravac u crkvu

Zanimljivo je da je novoizabrani američki ambasador Godfri istog dana kada je održan sastanak u Patrijaršiji, posetio i Crkvu Ružicu i tamo se prekrstio sa tri prsta, što se vidi na snimcima. Takav njegov gest naišao je na salvu pozitivnih komentara na Fejsbuku, a mnogi su se zapitali da li je ambasador SAD u Srbiji prešao u pravoslavlje ili se potrudio da poštuje versku tradiciju.

- Nisam se preobratio u pravoslavlje, ali moj otac bio je duboko pod uticajem vizantijske tradicije i od tada je ostalo da se prekrstim u stilu pravoslavaca, sa tri prsta - rekao je ambasador Godfri.

 BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"