Skupština Srbije
Tanjug/Zoran Žestić
Vladimir Đukanović

Dejan Briza/Alo

Vladimir Đukanović, Foto: Dejan Briza/Alo

On je tako odgovorio na pitanje zbog čega je digao glas protiv zakona o istopolnom partnerstvu koji je najavila Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

- Iskreno, srcem i dušom volim Srpsku naprednu stranku. Jedan sam od 50 njenih osnivača. Ipak, svakako da od nje daleko više volim Gospoda i našu pravoslavnu veru, svoju otadžbinu Srbiju i porodicu. Zakon o istopolnom partnerstvu NE MOŽE! To neka se lepo kaže Gordani Čomić - napisao je juče Đukanović na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Dragan Šormaz

Alo! M.Josida

Dragan Šormaz , Foto: Alo! M.Josida

Da će se oko ovog zakona lomiti koplja u Skupštini Srbije, pokazuje i stav poslanika Dragana Šormaza.

- Ja sam za zakon o životnom partnerstvu. Tako je u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Smatram da postoje realni problemi naših građana koji bi tim zakonom bili rešeni. Ne govorim o bračnoj zajednici, o usvajanju dece. Moguće je i potreba da donesemo takav zakon - poručio je on za „Alo!“.

Podsetimo, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je juče da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

Gordana Čomić

Alo!/Dejan Briza

Gordana Čomić, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ona je na TV „Prva“ rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

- To nije propis protiv većine, nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima Ustavom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava - kazala je Čomićeva.

Upitana kako će izgledati debata o tom propisu, ona je rekla da će to biti dijalog sa civilnim društvom, sa strukom, dijalog unutar Vlade, kao i sa poslanicima.

- Svesna sam da je svaki antidiskriminacioni propis problem za društvo zato što vas tera da vam zabrani ponašanje zasnovano na predrasudi. Svaki antidiskriminacioni propis teško prolazi u društvu - navela je ona i najavila da će se razgovarati i sa ljudima koji se protive tom zakonu.

PROČITAJTE JOŠ: