Poseta Redžepa Tajipa Erdogana
Tanjug
Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

* Ulaganja u Srbiju, podrška za rešenje kosovskog problema, održavanje mira u regionu, ali i pojedina geostrateška pitanja, bile su teme o kojima su u četiri oka razgovarali Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

* Kako se saznaje, dvojica šefova država su nasamo pričala o nastavku turskih investicija u Srbiji, podršci te države održanju stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, pa sa tim u vezi bilo je reči i o kompromisnom rešenju oko KiM.

* Uoči dolaska u jednom intervjuu Erdogan je poručio da će Turska prihvatiti svako rešenje o kojem se dogovore Beograd i Priština, ne pominjući razgraničenje, ali očigledno misleći upravo na to

- Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno - rekao je Erdogan posle tet-a-tet susreta sa Vučićem.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

Turski predsednik je ocenio da su odnosi između dve zemlje izuzetni, čemu je u velikoj meri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin Aleksandar Vučić.

- Turska će nastaviti da radi na podržavanju mira na Balkanu kako bi sve postojeće probleme ostavili za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH, koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira koji će povezivati srca naroda - podvukao je Erdogan.

Pročitajte još:

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Turska, kad je reč o kosovskom pitanju, vodi u skladu sa svojim interesima, ali da je veliki pomak to što je predsednik Turske poručio da će prihvatiti svako rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

- Turska je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je Erdogan uoči posete rekao da pozdravlja pregovore Beograda i Prištine i da će svako rešenje koje se u pregovorima postigne biti prihvatljivo za Ankaru - naveo je Vučić, posle čega je turski predsednik skinuo slušalice, uhvatio ga za ruku i rekao:

- Moj prijatelj je odgovorio umesto mene! Nemam šta da dodam.

Vučić je poručio da se Turska ponašala u skladu sa svojim interesima, a da Srbija neće dobiti ništa dobro, niti će biti pametnija ako deli packe i drži pridike toj zemlji.

Novi šef EU diplomatije zapalio salu: Srbiju dobro poznajem, prvo što ću da uradim je da odem u Prištinu!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 08.10.2019. 08:40 Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje. Džozef Borel, Foto: Tanjug/AP On dodaje da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati, a prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata