Vladimir Putin
Tanjug/AP/Grigory Dukor
Vladimir Putin

Tanjug/AP/Grigory Dukor

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP/Grigory Dukor

Medvedev će prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“, govoriti u Skupštini Srbije, ali i razgovarati sa našim državnim vrhom, predsednikom i premijerkom, kojima će preneti najnoviju poruku ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

Prema rečima naših sagovornika, dolazak Medvedev u momentu kada se u priču o rešavanju kosovskog pitanja aktivnije uključio Vašington, imenovanjem specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i kada se vlast u Prištini menja, veoma je značajan i očekuje se da će on potvrditi čvrstu podršku Moskve očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Osnivač srpsko-ruskog obrazovnog centra i analitičar Boško Kozarski navodi da Medvedev dolazi u veoma dinamičnom trenutku za nas jer je, kako kaže, „pitanje Kosova i Metohije na samoj ivici ključanja“.

Boško Kozarski

Tanjug/ Zoran Žestić

Boško Kozarski, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

- Sve izvesnije nova vlast u Prištini u svojim prvim izjavama najavljuje agresivniji pristup dijalogu Beograda sa predstavnicima takozvane države Kosovo. Dolazak ruskog premijera donosi podršku srpskoj strani, uz poruke koje očekujemo da donosi, a koje se tiču podrške našoj borbi zasnovanoj na Rezoluciji 1244 UN. Vojni prikaz sposobnosti naše vojske i ruskog naoružanja pred očima Dmitrija Medvedeva jasna je poruka da iza Srbije stoji Rusija, koja će ostati uz Srbiju i na diplomatskom frontu, kao i da predsednik Putin upravo i jeste stub odbrane suvereniteta Srbije nasuprot zapadnim silama - navodi Kozarski i posebno naglašava:

- Treba pažljivo slušati izjave Dmitrija Medvedeva tokom boravka u Beogradu. U njima će se otkriti namera Rusije, ali i opomene vlastima u Prištini i njihovim patronima - zaključuje naš sagovornik.

Pročitajte još:

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović naglašava da će ruski premijer u Srbiju doneti poruke koje su u interesu pre svega Ruske Federacije.

Vladimir Đukanović

Alo / V. Marković

Vladimir Đukanović, Foto: Alo / V. Marković

 - A njihovi ciljevi ovde su da Srbiju naoružaju koliko god mogu, ali i da probaju da proguraju neke svoje interese po pitanju Kosova i Metohije. Moramo da shvatimo da svaka zemlja na ovom svetu, pa samim tim i Rusija, ima svoje interese, a da se oni nekada poklapaju sa našim, a nekada ne. Naravno da ćemo mi sa Rusima produbljivati bratske odnose i prijateljstvo i ovog puta, ali Medvedev će pokušati i da progura neke ruske interese. Nema dileme da će nam doneti i neke poruke od Putina - kaže Đukanović.

Gust raspored...

Medvedev će tokom boravka u Beogradu položiti i venac na spomenik „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ na Kalemegdanu. On će u društvu predsednika Aleksandra Vučića prisustvovati svečanoj akademiji u čast stradalih, gde će biti prikazan film o zajedničkoj borbi dva naroda u Drugom svetskom ratu. Ansambl Crvene armije „Aleksandrov“ održaće 20. oktobra na Trgu republike svečani koncert povodom 75-godišnjice oslobođenja prestonice.

 Bonus video: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!