Darija Kisić
Tanjug
Darija Kisić

Tanjug

, Foto: Tanjug

Za nju nema dileme treba li da se vakciniše, a na pitanje kada vakcinu mogu očekivati građani Srbije, kaže:

Ovih dana imamo konstantan rast zaraženih i više desetina umrlih. Kakva će situacija biti u danima pred nama? Hoće li korona nastaviti da divlja?

- Nalazimo se u periodu godine kada je sezona respiratornih infekcija i kada je najlakše njihovo prenošenje. Korona virus koji izaziva bolest Covid 19 pokazao se kao veliki neprijatelj čovečanstvu. Prošlo je više od godinu dana otkad nam je ovaj virus poznat, a porast učestalosti obolevanja i umiranja uzrokovan ovom infekcijom beleži se širom sveta. Prošle godine u ovo doba SARS-Kov-2 je bio ograničen samo na područje Kine, a sada praktično nema dela sveta gde ovaj virus nije unesen. Ovaj virus se prenosi najlakšim putem prenosa, tj. kapljičnim putem pa lagano pronađe put do osetljive osobe čim za to ima uslova.

U prvom talasu imali smo mnogo niže brojke, ali oštrije mere. Koja je logika?

- Vanredno stanje u Srbiji bilo je uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas Covida 19. Na samom početku ceo svet je bio iznenađen ovim virusom i niko nije bio pripremljen. Virus se brzo širio, a mi smo bili među poslednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gde su kapaciteti bili premali. Prvi talas korone se širio kao cunami i mi smo hteli da razvučemo epidemiološku krivu.

Imali smo restriktivne mere, ali u tom periodu nismo sedeli skrštenih ruku. U međuvremenu, nabavili smo hiljade novih respiratora, stotine hiljada testova, izgradili nove laboratorije, pokrenuli izgradnju novih bolnica, oformili privremene bolnice i višestruko na taj način povećali kapacitet našeg zdravstvenog sistema u borbi protiv te bolesti. U ovom restritktivnom periodu uspeli smo da sačuvamo naše najstarije sugrađane, koji su imali najveću učestalost obolevanja i umiranja u drugim zemljama. Naši najstariji sugrađani su i nakon vanrednog stanja zadržali zdrave obrasce ponašanja, pridržavaju se svih preventivnih mera, tako da su oni i dalje najmanje zastupljeni u ukupnoj strukturi obolevanja. Recimo, u ovom poslednjem talasu više od 85 odsto svih obolelih je u uzrastu do 60 godina.

Nije tajna da postoje nesuglasice na relaciji struka (lekari, epidemiolozi) - pravnici i da često ne prođu baš svi predlozi koje lekari iznesu na Кriznom štabu. Кakav je vaš lični stav? Da li mere treba da budu oštrije i da li je možda trebalo ranije da ih uvedemo?

- Često govorim da smo dosadili ljudima jer mesecima govorimo isto, a to je da nošenje maske, fizička distanca i izbegavanje okupljanja ostaju i dalje ključne mere protiv korona virusa i u tome smo svi saglasni. Nema čarobne formule, ceo svet, kao i mi, čeka vakcinu.

Ako ovaj treći pik uporedite sa prethodna dva, šta zapažate što mi laici ne možemo da vidimo?

- Ono što je specifično sa ovim poslednjim pikom i poslednjim naletom korona virusa jeste da se nalazimo sada u sezoni respiratornih infekcija. Prethodne godine u ovom periodu korona virus bio je ograničen samo na Kinu i u većinu zemalja je ušao kada je sezona respiratornih infekcija jenjavala. Znamo da je kod nas ušao 6. marta, kada je sezona gripa već polako počela da jenjava. U ovom poslednjem naletu korona virusa specifično je to da je virus sada u mnogim populacijama, a imamo sve uslove za njegovo masovno prenošenje. Virus se ponaša uvek isto, nalazi put do osetljivih osoba, ali jedina specifičnost sada jeste da je prisutan u populacijama u momentu kada je njegovo najlakše prenošenje.

Pre mesec dana ste položili zakletvu i preuzeli resor rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Кako vam izgleda prvi mesec, kakvu situaciju u Ministarstvu ste zatekli?

- Velika mi je čast što sam deo Vlade Republike Srbije i što mi je ukazano poverenje da budem deo tima koji će raditi na dobrobit svih građana. Takođe, svesna sam da je ministarsko mesto i velika obaveza, kao i odgovornost. Formirali smo tim ljudi koji, osim stručnih kompetencija, ima veliku energiju i entuzijazam. Nadam se da će nam ova pozitivna radna atmosfera dati snage da istrajemo u svim izazovima koje nas očekuju. Zacrtali smo jasne ciljeve za naredni period i odlučno krenuli u borbu za njihovu realizaciju. Nastavili smo kontinuitet aktivnosti koje su započete u prethodnom vremenskom periodu, ali i inicirali nove. Mi smo tu zbog građana i naša dužnost i obaveza je da budemo u funkciji poboljšanja njihove opšte dobrobiti i kvaliteta života. Nadam se da će naši rezultati u narednom periodu govoriti sve sami za sebe. Živimo u teškom vremenu, vremenu u kojoj jedna zarazna bolest ima veliki uticaj na naše živote, i to ne samo kroz zdravstvene aspekte nego i ekonomske i socijalne. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima širok spektar oblasti u svojoj nadležnost, a država je upravo našem ministarstvu poverila najosetljivije kategorije stanovništva. To je velika odgovornost. Kreiranje zakonskog okvira za sprovođenje planiranih aktivnosti je neophodan i veoma važan korak. U vezi sa tim, u narednom periodu naše ministarstvo izaći će sa nacrtima zakona koji se tiču socijalne karte, kao i sezonskog zapošljavanja. Planiramo i čitav niz aktivnosti koje će se odnositi na različite vrste podrške i olakšica socijalno najugroženijim i najosetljivijim kategorijama stanovništva.

Pročitajte još:

Komentari (1)

jana

29.11.2020 12:52

stvarno neznam kad ste zatvorili skole vecoj deci zatvorote i za malce.