Tramp i direktor CIA Majk pompeo u Lengliju
Tanjug/AP
Tramp i direktor CIA Majk pompeo u Lengliju

Tanjug/AP

Tramp i direktor CIA Majk pompeo u Lengliju, Foto: Tanjug/AP

Majk Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država i najbliži saradnik američkog predsednika Donalda Trampa, poručio je da je Vašingtonu dosta glupiranja Ramuša Haradinaja, premijera takozvane države Kosovo.

Pompeo, koji se u Brazilu nakratko sreo sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem, zahteva od kosovskih Albanaca da ne odlažu postizanje sporazuma i da tokom ove godine kosovsko pitanje mora da bude rešeno milom ili silom.

Pročitajte još:

- Amerika je jasno rekla šta očekuje od Prištine. Podržavamo rešenje kojim će obe strane biti zadovoljne i koje neće značiti da samo jedna strana bude gubitnička. Jasno im je da Vašington želi podelu Kosova i da taj posao mora da bude završen u ovoj godini - navode diplomatski izvori.

Ozbiljne pretnje

Kako navode sagovornici, Pompea je tokom razgovora sa Dačićem interesovalo šta se dešava na terenu.

- Činjenice govore da je situacija sve gora. Takse od 100 odsto na srpsku robu i dalje su na snazi, Haradinaj preti novim merama, dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela totalno je zamro... Pompeo je saradnicima naložio da hitno reaguju i da poruče Haradinaju da Amerika gubi strpljenje, da Vašington ima i mogućnosti i načina da ga urazumi - ističu sagovornici.

Izvori iz diplomatskih krugova preciziraju da Pompeo namerava da, pored pritisaka, Haradinaju zapreti i silom, što znači gubitak pozicija na kojim je sada, kao i otvaranje njegovog slučaja pred Specijalnim sudom za zločine OVK, koji je počeo sa radom i koji već poziva bivše komandante te terorističke organizacije na saslušanja.

- Vašington je promenio kurs prema Srbiji, a posle Trampovog pisma kojim je ohrabrio i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da iskoriste jedinstvenu priliku za postizanje sporazuma, jasno je da njegova administracija ne gubi vreme, da su odlučni da se na decenijski problem stavi tačka - podsećaju dobro obavešteni sagovornici.

Drugačije ophođenje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je glavna tema razgovora sa Pompeom bila južna srpska pokrajina.

- To je bio kratak susret, američkog državnog sekretara upoznao sam sa trenutnim stanjem u dijalogu između Beograda i Prištine. Rekao sam mu da Priština koči razgovore. Više detalja iz razgovora ne mogu da otkrivam - rekao je Dačić, koji je susret sa Pompeom iskoristio da šefa Stejt departmenta pozove u zvaničnu posetu Srbiji.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra ovo reagovanje Pompea promenom u načinu ophođenja prema Srbiji.

- Ako neko može da izvrši dodatni pritisak na Prištinu, to je onda državni sekretar SAD i ovo je dobar nagoveštaj da će se nešto desiti po tom pitanju. Albancima u prilog ne ide razvoj situacije, ako se uzme u obzir uloga suda za ratne zločine OVK, koji će dodatno osvestiti politički establišment u SAD - objašnjava Miletić.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je Pompeo dokazao da je deo strukture koja u administraciji SAD podržava dijalog.

Pročitajte još:

- Iz ovakvog razgovora može se zaključiti da on nije upoznat sa tim šta se dešava na Kosovu, ali to nije tačno. Sasvim sigurno je, zajedno sa Džonom Boltonom, kreator pisma koje je Tramp uputio predsednicima Srbije i Kosova. Dobro je što je Pompeo reagovao, po čemu se vidi da se ova administracija suzdržava od zacrtanih rešenja - navodi Milivojević.

Packe za Ramuša

Pompeo se u novembru sreo sa Tačijem, kojem je rekao da je došlo vreme da Priština napravi kompromis sa Beogradom.

- Kosovo treba da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne istorijski dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije - rekao je Pompeo.

Posebnu poruku Pompeo je tada poslao Haradinaju, od kojeg je zahtevao da ukine takse od 100 odsto na srpsku robu.

Tramp sprema slavlje u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp polovinom decembra uputio je pisma Vučiću i Tačiju, u kojima je poručio da je Vašington spreman da podrži postizanje istorijskog sporazuma, te da Vučića i Tačija očekuje u Beloj kući kako bi proslavili istorijski dogovor.

Šef Bele kuće posebno je naglasio da je Vašington spreman da Tačiju pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije.

- Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad, budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme - napisao je između ostalog Tramp.

Mišel Zubenica, analitičar

Pritisak na vladu u Prištini od SAD definitivno će staviti do znanja da je Bela kuća preuzela palicu od Brisela upravljanjem pregovorima. Ovo je jasan signal da Amerikanci pristaju na kompromis, ma koliko Haradinaj bio više američki čovek od Tačija, koji je u obavezi da bude spreman na dijalog.

Komentari (2)

Milan

05.01.2019 07:57

Kosovo je Srbija.Moze samo da se pregovara o obliku autonomije.

Sem

06.01.2019 18:27

@Milan - Malo sutra prijatelju! nekad bilo i nikad vise! Dzaba se tjesi i urlici. Rat ste izgubili i necete dobiti nista jer gubitnik ne dobiva nista.