Miraš Dedić
CPC
Miraš Dedić

CPC

Miraš Dedić, Foto: CPC

Mihajlo Miraš Dedeić, vođa nepriznate crnogorske pravoslavne crkve potvrdio je za „Alo!“ da se njegovoj organizaciji, koja se često naziva sektom, priklonila i Marija Milošević, ćerka bivšeg predsednika SRJ. On je u razgovoru za naš list naveo da ga čini srećnim što provodi vreme sa, kako je rekao, ćerkom velikog Crnogorca Slobodana Miloševića, i što je ona nakon progona iz Srbije od svih gradova sveta za život odabrala baš Cetinje.

- A po dolasku ovde nije se javila Amfilohiju koji je pričao da je posećivao Miloševića u Hagu, nego baš meni. Nju je povredila Srbija, ali izgleda i Srpska crkva, za koju godinama neće ni da čuje. Od mene je zatražila da održim parastos za njenog dedu Svetozara Miloševića. Taj obred smo ona i ja sa sveštenstvom obavili u kapeli CPC. Posle toga smo nastavili da se viđamo i družimo. Marija je još pre nego što smo se upoznali dobro znala ko sam ja i uvažavala me - rekao nam je ushićeno Miraš ističući da su na Cetinju Miloševićevu ćerku svi lepo prihvatili i zavoleli od prvog dana.

Marija Milošević

EPA

Marija Milošević, Foto: EPA

- Nema toga ko tu devojku ne voli, a ja pogotovo. Kuća u kojoj živi je jako lepa, bio sam tamo i ona mi je rekla: „I da sam tražila bolje mesto za život ne bih ga našla“ - ispričao nam je Mihajlo koga iz SPC zovu raspop, navodeći da to nije nimalo iznenađujuće jer Marija često ponavlja da je po ocu Crnogorka, a po majci Srpkinja.

- Taj naš Crnogorac imao je važnu istorijsku ulogu, dobro je odigrao, a mi nikad nećemo saznati pravi razlog što je isporučen u Hag tačno na Vidovdan. Njegov brat Borislav je imao ogromnu želju da pomogne našoj crkvi da dobije autokefalnost koju zaslužuje, slao sam mu ja u Mosku neku dokumentaciju koju je trebalo da širi dalje, ali, nažalost, on je umro. I o njemu Marija i ja često pričamo - dodao je Miraš. Na pitanje da li Marija, kada se već tako lepo slažu, planira i da se krsti u njegovoj crkvi, kaže da bi bio jako radostan kada bi mu ona tako nešto zatražila, ali da je neće forsirati jer mu mnogo znači i sama činjenica da je uz CPC.

- Naravno, veoma rado ću je i krstiti i ispisati joj krštenicu kada to zatraži. Naša crkva raste iz dana u dan i daće bog da se uskoro formalnosti oko autokefalnosti završe. Znam da mene svi pljuju i laju o meni svašta, po Srbiji naročito, ali znam ko sam, znam šta sam, pa me to ne dotiče, a pogotovo ne sprečava da ostvarim ono što mi je naum - optimističan je prvi čovek crkve koju niko na svetu ne priznaje.

Mira bila dobra, poštena žena

Dedeić navodi i da je s Mirjanom Marković bio u kontaktu tokom poslednjih godina njenog života i da su se savršeno razumeli. - Slala mi je redovno svoje knjige i dugo smo pričali telefonom, podržavala je i ona našu crkvu i žao mi je što nismo uspeli da se vidimo. Bila je to jako dobra žena, poštena i siguran sam da je ponosna na Mariju - zaključio je.