Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko
Tanjug/Sava Radovanović
Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

* Rusija se ne zalaže za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja ovog pitanja, ali ne razume ni zašto bi podela Kosova bila presedan u Evropi, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

*  Kako je precizirao, Rusija ne podržava eventualnu podelu, ali takvo rešenje može da podrži samo kao varijantu koja donosi kompromis

* Bocan-Harčenko je dodao da je uveren da Zapad kada je reč o Kosovu "ne želi dugoročna, izbalansirana rešenja zasnovana na međunarodnom pravu"

Rusija se ne zalaže za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja ovog pitanja, ali ne razume ni zašto bi podela Kosova bila presedan u Evropi, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I posle svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije, a da bi podela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče čudno", kazao je Bocan-Harčenko u intervjuu za "Politiku".

Kako je precizirao, Rusija ne podržava eventualnu podelu, ali takvo rešenje može da podrži samo kao varijantu koja donosi kompromis.

Njihova poruka jasna! Priština će morati da se povinuje!

AUTOR: Alo.rs/Kurir/I.L. DATUM I VREME: 15.09.2019. 08:37 Odlazeći ambasador o ukidanju taksi, nastavku dijaloga, Metju Palmeru i poseti američkog predsednika, Donalda Trampa, Srbiji...

Sada, međutim, kako je primetio ruski ambasador, nema ni pregovora, nema ni uslova, a ni preduslova.

"U suštini, sada nema ničega. Treba sačekati da prođu izbori i da se pojavi rezultat u Prištini, a zatim izanalizirati njihovu realnu politiku, a ne graditi pregovaračku taktiku i tvrditi da je pregovore moguće započeti i brzo završiti, u situaciji kada nemate apsolutno ništa", dodao je on.

Ispada, kako je napomenuo, da se vrše pritisci na dve strane, "od kojih je jedna Beograd, stvarna i opipljiva, a druga virtuelna".

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bocan-Harčenko je dodao da je uveren da Zapad kada je reč o Kosovu "ne želi dugoročna, izbalansirana rešenja zasnovana na međunarodnom pravu".

"Žele da Rusija ode sa Balkana i da sve zemlje, među kojima je i Srbija, uđu u NATO. Šta mislite, zašto su tako uporni da Srbija uđe u NATO? Zato što bi ulazak Srbije u NATO opravdao sva zverstva koja je NATO ovde počinio", naglasio je ruski ambasador.

Nebojša Stefanović, Aleksandar Bocan Harčenko

Alo!

Nebojša Stefanović, Aleksandar Bocan Harčenko, Foto: Alo!

Ruski ambasador kaže da su danas uslovi za odnose Beograda i Moskve povoljniji nego pre, odnosno, kako je rekao, da su u usponu bez presedana.

"Najvažniji su poverenje i intenzitet političkih konatakata na najvišem nivou. Srbija zauzima važno mesto u našoj spoljnoj politici, to su dugoročni interesi", istakao je ruski ambasador.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, za takav uspon u bilateralnim odnosima presudna su dva faktora.

"Prvi je politika srpskog rukovodstva, koju određuje predsednik (Aleksandar) Vučić sa svojim saradnicima, aktivna i okrenuta prema Rusiji. Dostignut je najoptimalniji balans između evrointegracijskog i ruskog vektora, ni na štetu jednog, ni na štetu drugog. Drugo, to su povoljniji uslovi za razvoj odnosa i ruske kompanije su spremne da uđu u realizaciju strateških projekata", ističe Bocan-Harčenko.

Upitan da prokomentariše kritike iz EU zbog Sporazuma o slobosnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), Bocan-Harčenko je rekao da kampanja koja je pokrenuta protiv tog sporazuma nije utemeljena na pravnim osnovama, niti se bilo ko poziva na dokumenta kojima bi potkrepio takve tvrdnje.

"Čujemo samo pozive, upozorenja i prekore Srbiji, ako želite u EU, ne smete čak ni da gledate na drugu stranu. To su samo pokušaji da Srbiju, koja nije članica EU, vežu uz sebe i izoluju od Rusije, a da Rusiju istisnu odavde i prekinu naše odnose", smatra ruski ambasador.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina