Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

 

* Izložba "Odbrana 78" održana u Muzeju grada Beograda povodom obeležavanja 20. godišnjice od NATO agresije

* Autor izložbe je Dušan Jovanović, a prisustvovali su ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar odbrane Aleksandar Vulin

* Ruski ambasador preneo zvaničan stav Rusije, istakavši da je imao i ličnu ulogu pokušavajući da nađe kompromis na tlu Jugoslavije

 

Vulin je ruskom ambasadoru predstavio koncept interaktivne, multimedijalne postavke, sačinjene od osam tematski različitih celina, koje sažeto svedoče o dešavanjima u Jugoslaviji neposredno pre, za vreme i posle NATO agresije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, ambasador Bocan-Harčenko zahvalio u svoje i u ime Rusije, svima koji su napravili izložbu, koja je, kaže, neophodna za nas, sadašnju generaciju i generacije koje dolaze.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao da ga postavka vraća u vreme 1998. i 1999. godine, kada je kao član ruske delegacije nekoliko puta učestovao u pokušajima da se pronađe kompromis na tlu Jugoslavije.

"Bilo je veoma teško. Na kraju, došlo je do ovog zla, agresije od strane NATO i mi ćemo napraviti sve što je moguće da se tako nešto, takva agresija i zlo ne ponove", rekao je Bocan-Harčenko.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Foto: Alo!/EPA

On je rekao i da bi izložbu "Odbrana 78" trebalo da posete svi članovi diplomatskog kora i stranci koji dolaze u Srbiju.

U knjigu utisaka ruski ambasador je napisao:

"Veliko hvala svima koji su napravili ovu izložbu. Ona je neophodna, presudna za generacije sadašnje i koje dolaze. Jako težak osećaj. Tako nešto ne sme se ponoviti nikada! Neka živi junački srpski narod i Srbija!"

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izložba "Odbrana 78" autora Dušana Jovovića jedinstven je putokaz za tumačenje NATO agresije nad Jugoslavijom, a realizovana je uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva, a doprinos su dale i jedinice Vojske Srbije.

Pročitajte i:

Današenjem obilasku izložbe prisustvovali su vojni i vazduhoplovni ataše Ruske Federacije pukovnik Vladimir Kornjejenkov, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i zastupnik načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin.