Aleksandar Vučić, Sergej Šojgu
Tanjug
Aleksandar Vučić, Sergej Šojgu

Tanjug

Aleksandar Vučić, Sergej Šojgu, Foto: Tanjug

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu stigao u Beograd. Srbija je prva zemlja u koju Šojgu dolazi u zvaničnu posetu pošto je ponovo imenovan za ministra. Ruski vojni avion Il-96-400 ušao je u vazdušni prostor Srbije.

 

 

Sergej Šojgu, Aleksandar Vulin

Tanjug/Rade Prelić

Sergej Šojgu, Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug/Rade Prelić
Sergej Šojgu, Aleksandar Vulin

Tanjug/Rade Prelić

Sergej Šojgu, Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

19.15 -  Ruskog ministra odbrane, generala armije Sergeja Šojgua, koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, večeras je na Aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

19.00 - Ministri odbrane Srbije i Ruske Federacije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, danas su se, posle polaganja venaca na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, kao i kapsule u spomen ploču "Večna vatra", upisali u Spomen knjigu.

Ministar Šojgu je u Spomen-knjigu upisao:

"Večna slava junacima koji su oslobađali Beograd od fašističkih osvajača!

18.30 - Šojgu dobio lovačku pušku "Crvena zvezda"

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

"Poklon dragom prijatelju, lovačka puška Crvena zastava".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 17, 2020 at 8:31am PST

 

18.20 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas ručak sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom koji je trajao tri sata i protekao je u iskrenom i prijateljskom razgovoru, saznaje Tanjug.

O svim detaljima sastanka predsednik Vučić će u narednom periodu obavestiti javnost.

16.40 - Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su danas na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, a na mestu buduće skulpturno-arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.

Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.

16.11 - Ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu danas je u Beogradu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane za nemerljiv doprinos razvoju vojnog obrazovanja i obuke, a ruski general je, uz zahvalnost, preneo i poruku da Srbija ima podršku Moskve u vođenju samostalne politike.

Navodeći da mu je priznanje velika čast, Šojgu je čestitao Dan državosti Srbije, sumirao rezultate saradnje i podsetio na vekovnu bliskost i duhovne veze dve zemlje i dva naroda.

Sergej Šojgu u Beogradu

Tanjug/Tanja Valić

Sergej Šojgu u Beogradu, Foto: Tanjug/Tanja Valić

16.04. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je danas na svom instagram nalogu fotografije na kojima je u neformalnom razgovaru s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

"Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu", objavljeno je na nalogu budućnostsrbijeav.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

"Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu!" - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa ministrom odbrane Ruske Federacije, Sergejem Šojgu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 17, 2020 at 6:46am PST

 

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv srpskog kolege Aleksandra Vulina.

15.10. - Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su danas na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, a na mestu buduće skulpturno- arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.

Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.

14.32 - Šojgu primio doktorat i čestitao Srbiji Dan državnosti

On je naveo da je za njega velika čast što je postao počasni doktor Univerziteta.

Ruski vojni avion

Printscreen

Ruski vojni avion, Foto: Printscreen

Ruski ministar odbrane je sumirao rezultate dosadašnje saradnje i podsetio na vekovnu bliskost i duhovne veze.

14.15 - Izložba "Odbrana 78"

Ministri Šojgu i Vulin obišli su izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.

"Odbrana 78" posvećena je obeležavanju 20. godišnjice od odbrane otadžbine od NATO agresije u Muzeju Grada Beograda.

Sergej Šojgu u Beogradu

Tanjug/Tanja Valić

Sergej Šojgu u Beogradu, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Autor izložbe "Odbrana 78" u Muzeju Grada Beograda je Dušan Jovović, a multimedijalna i interaktivna postavka podeljena je u osam celina, sa autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine. Reč je o projektu koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Izložba prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, što zbog svoje jačine i načina na koji je to snimano 1999. godine, a svi materijali su digitalno obrađeni.

Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnoštvo dece.

Sergej Šojgu

Tanjug/Tanja Valić

Sergej Šojgu, Foto: Tanjug/Tanja Valić

13.00 Radni sastanak

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija za ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, počeo je radni sastanak dveju delegacija. 

Sastanak predvode ministri odbrane Aleksandar Vulin i Sergej Šogju. Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Koliko je saradnja unapređena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje. Ministar Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Sergej Šojgu

Tanjug/Rade Prelić

Sergej Šojgu, Foto: Tanjug/Rade Prelić

12:37 U Palati „Srbija“ u toku je sastanak delegacija

12.09 - Šojgu stigao ispred Palate „Srbija“

Šojgua ispred Palate Srbija dočekao ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, a potom su intonirane himna Rusije i Srbije.

11:45 - Sergej Šojgu je stigao u Beograd

Srbija je prva zemlja u koju Šojgu dolazi u zvaničnu posetu pošto je ponovo imenovan za ministra. Ruski vojni avion Il-96-400 ušao je u vazdušni prostor Srbije oko 11 časova.

11:33 - Ruski vojni avion Il-96-400 ušao je u vazdušni prostor Srbije.

Svečani doček biće organizovan ispred Palate „Srbija“, dok će svečanost uručenja počasnog doktorata Univerziteta odbrane ministru Šojguu biti održana u kasarni „Topčider“ u Domu Garde.

Ministri Vulin i Šojgu položiće potom vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a zatim će zajedno položiti kapsulu u spomen ploču „Večne vatre“.

Tokom posete biće održan sastanak ministara odbrane Srbije i Rusije Aleksandra Vulina i Sergeja Šojgua, nakon čega će ministri obići izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda.

Sergej Šojgu

Tanjug/AP

Sergej Šojgu, Foto: Tanjug/AP

Nakon Šojgua, u posetu Beogradu uskoro dolazi još jedan visoki zvaničnik iz Rusije - ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On bi trebao u Beograd da dođe 24. marta, na dan kada se obeležava 21. godišnjica početka bombardovanja.

Kako su mediji ranije najavljivali, sa Šojguom bi u Srbiju trebalo da stigne i prvi deo isporuke od šest naručenih sistema za protivvazdušnu odbranu „pancir S1“. Međutim, ove informacije do danas zvanično nisu potvrđene.

Mediji su pisali i da je sporazum za jednu bateriju „pancira“ zaključen prošle godine, a da je rok za prvi segment isporuke druga polovina februara.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otkrio je ranije za „Sputnjik“ da će ona biti postavljena iza glavnog ulaza u centralnoj aleji.

Vesić kaže da će „Večna vatra“ predstavljati večni pomen herojima koji su oslobodili Beograd od nacističke okupacije.