Miroslav Lazanski
Printscreen/Youtube
Miroslav Lazanski

Printscreen/Youtube

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Rusija donirala Srbiji 30 modernizovanih tenkova T-72MS

* Rumunija blokirala isporuku tenkova Dunavom

* Srbija plaća ogromnu ležarinu

Rumunija je nedavno Srbiji blokirala isporuku 30 tenkova T-72MS (Beli orao), koje je Rusija u okviru procesa tehničke obnove i modernizacije Vojske Srbije zajedno sa 30 oklopnih vozila BRDM-2 donirala Srbiji.

"Imamo probleme s NATO paktom oko kupovine određenih borbenih sistema, i to ne sofisticiranih. Osim s NATO probleme imamo i sa komšijskim zemljama pre svega sa Rumunima oko transporta tenkova. Srbija sada plaća ležarinu za te tenkove, koji su već modernizovani, a Rumunija je blokirala njihov transport rečim putem, izjavio je vojni komentator i budući ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Lazanski kaže da kad je saznao za ovu podvalu Bukurešta pogledao kako je relulisan režim plovidbe Dunavom.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

"Član 27. Dunavske konvencije navodi da kada je neka roba u tranzitu, ne navodi se i koja vrsta robe nijedna članica i potpisnica Dunavkse konvencije nema pravo to da blokira. Mi smo članica Dunavkse konvencije, Ruska Federacija takođe kako sukcesor SSSR-a. Rumuni ovo ne bi smeli da nam rade i treba neko da postavi pitanje Bukureštu po kom osnovu oni Srbiji blokiraju uvoz robe Dunavom, rekao je Lazanski i dodao:

 

 

"Ono što mi sad doživljavamo od Rumunije je veliki bezobrazluk i odakle njima pravo da blokiraju međunarodni plovni put. Oni imaju pravo po konvenciji da pregledaju teret i provere šta brod prevozi, ali ne i da blokiraju put, ispričao je besno Lazanski i naglasio i da povremeno iz njih izbije neki stav koji Srbija ne očekuje.

T-72MS

Printscreen Youtube

T-72MS, Foto: Printscreen Youtube

 

Da se nešto iza brda valja govori i razgovor sa jednim ekspertom za bezbednosna pitanja iz susedne države koja je članica NATO pakta. On kaže u neformalnom razgovoru da je moguće da je Rumunija blokirala transport tenkova Srbiji.

"Deo poteza koji Srbija vuče zabrinjava sve vaše komšije iz NATO kruga. Ne dogovarate se sa komšijama i solirate blokovski, kao da ste Belorusija ili Kazahstan, ili neka Centralna Azija - bez shvatanja regiona oko vas. Ovo nema nikakve veze sa SAD..., rekao je izvor NATO za Alo.rs.

 

Beli orao” na gusenicama

Srbija je na ime donacije od Rusije dobila 30 tenkova T-72B1 MS ili „beli orao” (objekt 184-1MS). T 72MS modernizovana je verzija tenka T-72B1, koja je razvijena u 61. fabrici za opravku oklopnih vozila „Strelni” kod Sankt Peterburga. Ova verzija tenka opremljena je sa dnevno-noćnom nišanskom spravom PN-72U sosna-U i panoramskom nišanskom spravom PKP-72 s termalnim kanalom treće generacije. Upotreba ovog optoelektronskog sistema omogućava posadi tenka T-72B1 MS da stekne daleko bolji pregled situacije na bojnom polju. Međutim, tenk T-72B1 MS je ipak znatno slabija verzija tenka T-72B3 kada je reč o oklopnoj zaštiti. Pasivna oklopna zaštita se sastoji od ERA oklopa „kontakt-1″. Za ovu verziju tenka, najviše su zainteresovane zemlje Latinske Amerike, Urugvaj i Nikaragva, dok je četvrti korisnik koji je dobio ove tenkove Laos.