Donald Tramp
Ilustracija
Donald Tramp

Ilustracija

Donald Tramp, Foto: Ilustracija

Grenel je na svom Instagram nalogu objavio i fotografiju na kojoj mu protojerej poklanja knjigu posvećenu istoriji Srpske pravoslavne crkve u severnoj Americi.

Inicijativa "Srbi za Trampa" saopštila je u nedelju da je Grenel dobio i flašu domaće šljivovice od domaćina.

- Zahvaljujemo ambasadoru i predsedniku Trampu na ljubaznosti, prijateljstvu i posvećenosti našoj srpsko-američkoj zajednici - poručili su na Fejsbuku iz te inicijative i najavili punu podršku ponovnom izboru Donalda Trampa za predsednika SAD.

Grenel je u nedelju prisustvovao liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju koju je služio starešina hrama Dragan Veleušić.

- Zajedno sa vama, našim srpskim prijateljima, možemo da pobedimo u ključnim državama poput Viskonsima, porazimo vašingtonsku političku “močvaru” i izborimo još jedan mandat za predsednika Trampa - poručio je Ričard Grenel u obraćanju srpskoj zajednici u dvorani “Serbian Hall” u Milvokiju.

Pred oko 450 okupljenih građana, u organizaciji Republikanske stranke iz Milvokija i Inicijative “Serbi za Trampa 2020”, bivši ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni savetnik za pregovore Beograda i Prištine predsednika SAD preneo je Srbima poruku Donalda Trampa.

- Kada sam kretao za Viskonsin, predsednik me je upitao: “Da li ćeš se tamo sresti sa Srbima?”. Kad sam mu potvrdio rekao mi je da Vam poručim da on planira da ispuni sve što je potpisano u Beloj kući i da će učiniti sve da pomogne Srbiji da postane ekonomski moćna, da njena deca više ne moraju da napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom - istakao je Grenel dok su ga u publici, između ostalih, slušali i kongresmen Brajan Stejl iz Viskonsina, te kandidati za senatora i kongresmena iz Ilinoisa, Sargis Sangari i Mark Kuran.

Tramp u Beogradu posle izbora

On je dodao da će predsednik, ukoliko bude reizabran, sigurno posetiti Beograd.

- Pričao sam predsedniku kako je Beograd sjajan grad, u kome žive gostoprimljivi i nasmejani ljudi, i on mi je rekao: “Moram to da vidim. Sigurno idem u Beograd ako pobedim na izborima - preneo je Grenel.

A onda se fokus prebacio na aktuelnu političku kampanju…

- Srbi mogu da naprave razliku u Viskonsinu. Pozovite vaše prijatelje, pričajte s njima, glasajte ranije jer već znamo da će na biralištima biti velike gužve i redovi. Ako svi koji su za Trampa glasaju mi ćemo sigurno pobediti - konstatovao je Grenel, da bi zatim izneo svoje viđenje situacije u SAD.

Preporučujemo i:

Miting podrške Trampu u Serbian Hall u Milvokiju

– Ovi izbori nisu borba između Republikanske i Demokratske partije, već borba između političke “močvare” u Vašingtonu i ostatka Sjedinjenih Američkih Država. Ta politička “močvara”, kao što joj ime kaže, ne dozvoljava priliv sveže vode, u njoj je sve isto već decenijama - konstatovao je Trampov specijalni pregovarač za Kosovo i Metohiju.

Srbija će biti energetski nezavisna

On se zatim osvrnuo na sporazum koji su u Vašingtonu nedavno potpisali Srbija i tzv. Kosovo uz pokroviteljstvo predsednika Trampa.

- Predsednik nije želeo da ide putem kojim su išli njegovi prethodnici u Beloj kući, da zauzima stranu i stavi politiku u prvi plan. On je biznismen i procenio je da je ekonomija ta koja će doneti trajni mir. Napravljen je veliki korak u partnerstvu Amerike i Srbije koji će, verujem, pomoći Srbiji da postane ekonomski lider u tom delu Evrope. Za razliku od komentara demokrata koji tvrde da je taj dogovor američki poraz, ja tvrdim suprotno, da je to velika američka pobeda. Srbija, koja je do sada bila energetski zavisna od Rusije, sada će dobijati energente i iz Sjedinjenih Država što će joj omogućiti da ubuduće donosi odluke kao nezavisna zemlja, bez pritiska.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

. @realdonaldtrump loves the song YMCA.

A post shared by richardgrenell (@richardgrenell) on Oct 25, 2020 at 12:55pm PDT

On je prisutnima ispričao i dogodovštine iz svoje diplomatske karijere u Nemačkoj.

- U razgovorima sa nemačkim političarima i kancelarkom Merkel stalno su potezali pitanje zašto kao ambasador pokušavam da dovedem što više američkih firmi u Nemačku, a ne činim ništa da obezbedim nemačkim firmama da otvore svoje kancelarije i biznise u Americi. “Izvinite, to je posao za Vašeg ambasadora u SAD, ja sam došao ovde da radim za Ameriku, ne za Nemačku”, odgovarao sam. Gospođi Merkel sam rekao da je ne krivim što se bori za Nemačku, da je to lepo i patriotski, ali da onda ne bi trebalo mene da krivi što se borim za Ameriku.

Počast srpsko američkim herojima

Pre nego što se obratio publici, Grenel je obišao svečanu salu Serbian Hall-a, u kojoj se nalaze fotografije Srba iz Viskonsina koji su dali svoj život boreći se kao američki oficiri i vojnici. On je bio prijatno iznenađen kada je saznao da su Srbi spasli najviše američkih pilota u Evropi tokom Drugog svetskog rata, a sa zanimanjem je pratio priču o Lensu (Lazaru) Šijanu, heroju iz Vijetnama po kome i dan danas nosi ime nagrada za najbolje studente pitomce Vest Pointa.

Grenelu je ove istorijske lekcije preneo njegov dobar prijatelj i bivši konzul Republike Srbije u Čikagu, Desko Nikitović, čovek koji je odigrao ključnu ulogu u kontaktima srpskih vlasti sa američkom administracijom posle dolaska Donalda Trampa na vlast, a u obilazak ih je poveo domaćin Miroslav Jović iz Inicijative “Srbi za Trampa 2020” za Viskonsin.

Grenel je zatim imao sastanak iza zatvorenih vrata sa predstavnicima pokreta “Srbi za Trampa 2020” iz Viskonsina i Ilinoisa, gde je bilo reči o implementaciji sporazuma potpisanog u Beloj kući, kao i vitalnim pitanjima koja se tiču Srbije, srpskog naroda i srpskog rasejanja. Tom prilikom dogovorena je i taktika za finiš kampanje u kojoj aktuelni predsednik SAD veruje da mu srpska zajednica može doneti ključne glasove u tzv. “swing states” poput Viskonsina, Pensilvanije, Mičigena, Ohaja i Floride.

Grenel sa predstavnicima pokreta “Srbi za Trampa 2020”

“Danas sam u Srpskoj kući u Milvokiju, Viskonsin – i ovi Amerikanci gore od želje da glasaju za Donalda Trampa”, napisao je Grenel na Instagramu.

Pročitajte i:

Komentari (1)

M

26.10.2020 16:38

i to kaze vidovita Roska!