Aleksandar Vučić
Ana Paunković
Aleksandar Vučić

Ana Paunković

Aleksandar Vučić, Foto: Ana Paunković

Demokratija u Srbiji je na udaru samoproklamovanih lidera opozicije koji pozivaju na bojkot izbora, ističe predsednik Aleksandar Vučić za briselski portal Euroaktiv i dodaje da se na taj način uskraćuje pravo građanima na političku zastupljenost.

Istrovremeno, u autorskom tekstu za taj portal, Vučić navodi da je uveren da bojkot neće uspeti i da očekuje veliku izlaznost.

Vučić ocenjuje da pravi srpski glasači opozicije mogu biti uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost i de fakto obespravljeni od nekoliko neizabranih pojedinaca koji tvrde da ih predstavljaju.

Predsednik Srbije u tekstu ocenjuje da se pretnja bojkotom nikada nije odnosila na izborni proces, već da se uvek radilo o strahu lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče sa biračkim telom.

Ti samoproglašeni lideri opozicije iskoristili su bojkot kako bi pokušali da delegitimišu aprilske izbore i narednu vladu, navodi Vučić.

"Neće uspeti. Ubeđeni smo da će građani Srbije prozreti šta predstavljaju pozivi na bojkot. Jedini značajan bojkot mogao bi da bude bojkot izbora građana Srbije, a ne lidera bez pristalica", naveo je Vučić.

On je istakao da će očekivana visoka izlaznost birača potvrditi izbore i diskreditovati one koji pozivaju na bojkot.

Vučić je naveo da stranke koje se zalažu za bojkot nisu uspele da osvoje srca i um glasača, a da je to uspela vlada, koju predvodi SNS, koja je spremna da se suoči sa biračkim telom na slobodnim i fer izborima.

Pogubno delovanje opozicije

Deo opozicije u Srbiji koji pokušava da se vrati na vlast pokazao je samo beskorisnost, međusobna trvenja i nerazumevanje za napredak Srbije. Podeljeni se bore jedni protiv drugih, a svi zajedno nemaju viziju i plan koje bi ponudili građanima Srbije.

Ujedinjeni su samo u manipulaciji i sabotiranju daljeg napretka zemlje, bezuspešno pokušavajući da prikriju rezultate koji jasno pokazuju da se u Srbiji danas bolje živi nego pre deset godina kada su oni bili na vlasti.

Predsednik je rekao da Srbija, pod aktuelnom vladom, ima jaku ekonomiju sa rastom BDP od četiri odsto, da je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, dok je nezaposlenost spuštena ispod deset odsto, u odnosu na 25 odsto, koliko je ostavila prethodna vlast.

Javni dug se konstatno smanjuje, investicije, uključujući i strane, rekordno rastu, dok su plate i penzije više nego ikad.

Smanjenje nezaposlenosti, razvoj infrastrukture, investicije, kapitalni projekti i bolji standard za građane Srbije

Nezaposlenost u Srbiji je smanjena sa 700.000 na 300.000 nezaposlenih. Penzije kontinuirano rastu, a minimalna plata je povećana sa 15.000 na 30.000 dinara.

Izgrađeno je 350 km novih auto-puteva i na stotine kilometara regionalnih puteva čime je znatno poboljšana infrastruktura zemlje i ostvarena bolja povezanost.

Srbija je regionalni lider po prilivu stranih investicija što je omogućilo zapošljavanje i povećanje životnog standarda građana Srbije. U Srbiji su sada dostupni bolje plaćeni poslovi, među kojima su najznačajniji oni u IT sektoru. Otvoreno je 15.000 dobro plaćenih radnih mesta koja su dostupna svim zainteresovanim koji poseduju neophodne kvalifikacije.

Podsetimo, Srbija je deo nekoliko kapitalnih infrastrukturnih i energetskih projekata koji se ostvaruju u saradnji sa Rusijom, Kinom, UAE, Turskom, ali i brojnim zapadnim zemljama, u cilju razvoja srpske ekonomije. Jedan od najvažnijih projekata u kojim učestvuje i Srbija je "Turski tok" koji će građanima obezbediti jeftiniju energiju koja je čista i ne zagađuje ekološki sistem zemlje.

Vučić kaže da je Vlada Srbje u prethodnih godinu dana radila sa nevladinim organizacijama, OEBS-om, ODIHR, Evropskim parlamentom i političkim strankama u Srbiji kako bi osigurala pravo građana da glasaju na demokratskim i fer izborima. Kako kaže, vlada se nije samo uključila u razgovore i debate, već je tražila i primila zahteve i preporuke svih stranih i domaćih aktera, uključujući i opozicione stranke, o tome kako da se poboljšaju zakoni i regulative u vezi sa izbornim procesom.

Podsetio je da je Vlada Srbije prošlog avgusta formirala radnu grupu za saradnju sa OEBS-om i ODIHR sa ciljem da se usvoje zakoni i pravila koji će omogućiti slobodne i fer izbore na proleće.

Radnu grupu predvodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji će, navodi Vučić, uskoro OEBS, ODIHR i javnosti predstaviti šestomesečni izveštaj radne grupe.

"Bez želje da se utiče na njegov izveštaj, slobodno se može naslutiti da će izveštaj potvrditi da su svi važni i zančajni zahtevi i preporuke koje je valda primila prihvaćeni i da su usvojeni neohodni zakoni", rekao je Vučić.

Usvojene su ključne mere i potrebni propisi poput zakona o finansiranju izborne kampanje, zakona o funkcionisanju Agencije za borbu protiv korupcije, pravila koja regulišu političke aktivnosti izabranih zvaničnika i državnih službenika, pravila koja regulišu pristup medijima tokom izborne kampanje, pravila koja regulišu upravljanje izbornim spiskovima i procedurama glasanja, kao i prava birača i domaćih i stranih posmatrača izbora da pažljivo nadgledaju i nadgledaju izbore.

Takođe, smanjen je i izborni cenzus sa 5 na 3 odsto kako bi se obezbedili zastupljenost šireg spektra političkih stranaka i zagarantovana mesta predstavnicima nacionalnih manjina.

Obe mere će smanjiti broj mesta koja SNS potencijalno može da dobije, navodi Vučić.

On je dodao i da će, s obzirom na pravičan pristup medijima za kandidate i opozicione stranke, jer je to bio fokus žalbi najglasnijih opozicionih lidera, Regulatorni organ za elektronske medije (REM) odmah usvojiti nova pravila o tome kako javni servisi moraju, a komercijalni mediji treba da obezbede zastupanje bez diskriminacije svih registrovanih političkih partija, koalicija i kandidata tokom izborne kampanje.

REM će biti ovlašćen da pažljivo nadgleda poštovanje ovih pravila i preporuka od strane javnih službi i komercijalnih medija i da izveštava na nedeljnoj osnovi na svojoj veb stranici otvorenoj za javnost, podsetio je Vučić.